PvdA Hilversum presenteert onder dwang nieuwe kandidatenlijst voor verkiezingen

Voormalig wethouder Jan Rensen diende een motie van wantrouwen in tegen het afdelingsbestuur.© Archieffoto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

De situatie bij de Partij van de Arbeid Hilversum is dusdanig verstoord dat het landelijke partijbestuur een nieuwe kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart gaat samenstellen.

,,Het is naar oordeel van het partijbestuur niet verstandig om de geschorste ledenvergadering opnieuw bijeen te roepen om het verkiezingsprogramma en de lijst in de huidige vorm vast te stellen.’’ Huidige kandidaten op de lijst en nieuwe gegadigden kunnen tot en met aanstaande zaterdag solliciteren. Een nieuw te vormen commissie stelt een een kandidatenlijst samen. Die commissie zal bestaan uit Dig Istha, Fouad Sidali en voormalig minister Jet Bussemaker. Niet geheel toevallig partijleden die van buitenaf worden ingevlogen om de crisis in Hilversum te bezweren. Istha en Sidali analyseerden de situatie na de afdelingscrisis, met deze oplossing als gevolg.

Slap

De zeven kandidaten die eerder werden gepresenteerd door het Hilversumse afdelingsbestuur zorgden voor onvrede bij prominente Hilversumse leden. Voormalig wethouder Jan Rensen diende namens een aantal leden een motie van wantrouwen in tijdens een ledenvergadering. Hij is net als Hennie Borstlap, Jesse Flink en fractieleider Hans Haselager helemaal klaar met slap optreden van hun afdelingsbestuur. ,,Er is niet eens een kandidatenlijst, het zijn zeven namen’’, aldus Rensen. ,,Bovendien zijn de nummers een en twee helemaal niet bekend in Hilversum, dat begrijpen wij niet. De nummers drie tot en met zeven zijn dan ook ontevreden.’’ De motie werd niet in stemming gebracht omdat de vergadering door voorzitter Willem Hendrikx werd gestaakt.

Druk

Het partijbestuur weet dat de verkiezingen al in maart zijn. Op maandag 8 januari moeten de Hilversumse partijleden opnieuw stemmen over de nieuw samen te stellen lijst. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor oponthoud. ,,Dit zijn buitengewone maatregelen, en wij beseffen heel goed dat er een grote tijdsdruk op het gehele proces staat. Dit komt doordat de kandidatenlijst op 14 januari ingediend moet worden bij het partijbestuur. Als dat niet lukt, dan doet de PvdA niet mee met de lokale verkiezingen in Hilversum.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.