'Leegstand in Soest te groot'

Van Weedestraat

Van Weedestraat

Casper van den Broek
Soest

Soest scoort niet best als het om leegstand van winkels en bedrijfsruimten gaat. Ruim een tiende van alle bedrijven en kantoren (10,96%) staat leeg (tegen landelijk 7%). Dat wordt vooral veroorzaakt door achttien grotere panden, met elk meer dan 1000 m2 oppervlak. Samen vormen ze tweederde van alle leegstand in Soest.

De slechte cijfers worden voor een belangrijk deel beïnvloed door de leegstand van een aantal grote bedrijfspanden. In totaal staan 91 bedrijfs- en kantoorpanden leeg, hiervan zorgen achttien panden bij elkaar al voor tweederde van de totale leegstand. Herontwikkeling van de bedrijventerreinen in Soest lijkt niet zinvol, zegt onderzoeksbureau Locatus dat de research deed. Eerder moet gedacht worden aan het herhuisvesten van grotere bedrijven.

Opvallend is dat ook de Van Weedestraat niet aan de malheur in Soest lijkt te ontkomen. De twee jaar geleden vernieuwde winkelstraat zit weliswaar met een leegstand van 5,4 % nog 1,9 onder het landelijk gemiddelde, maar afgezet tegen drie vergelijkbare gemeenten in de regio heeft het wel de snelst stijgende winkelleegstand. Zes jaar geleden was het nog maar 2%.

Van de winkels in Soest (279) en Soesterberg (37) staan er 26 leeg (waarvan 22 in Soest), wat neerkomt op 8,2%. Wat lege winkels betreft is het met de Soesterbergsestraat, richting winkelcentrum Soest-Zuid, niet best. Bijna de helft van alle lege winkels in het dorp (41%) staat daar. Landelijk is het percentage leegstaande winkels 6,9%.

De gemeente Soest wil aan de slag met deze cijfers. Er moet een plan van aanpak komen, met concrete aanbevelingen. Ook omdat zo de bedrijvigheid in het dorp gestimuleerd kan worden.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.