’Subsidie bootjesplan Oude Haven loopt geen gevaar’

Komen er steigers in het stadspark?© Foto archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

De subsidie die de gemeente Hilversum van de provincie Noord-Holland ontvangt voor de aanleg van steigers in de Oude Haven loopt geen gevaar.

Dat antwoordt wethouder Floris Voorink (vergunningen) op vragen van GroenLinks. Die partij stelde dat de subsidie van 40.000 euro gevaar zou lopen als het bij de aanleg van steigers voor dertig boten zou blijven, terwijl de subsidie bedoeld is om een sloepennetwerk in de provincie te ondersteunen. ,,Wij delen de mening dat de subsidie moet worden terugbetaald niet. De aanlegplaatsen zijn ter ondersteuning van een sloepennetwerk. Brughoogtes en waterdiepte zijn geen absolute eisen van de provincie’’, meldt Voorink. Het merendeel van de Hilversumse gemeenteraad lijkt niet warm te lopen voor ’het wenkend perspectief’, een veel duurdere aanpak van bruggen en sluizen tussen het huidige Hilversumse stadspark en de plassen. ,,In de aanvraag is geformuleerd dat boten kunnen varen onder bruggen van 1,40 meter met een waterdiepte van 90 centimeter, dat moet dus niet’’, aldus Voorink.

De Hilversumse gemeenteraad stemt woensdag opnieuw over het veelbesproken bootjesplan, nadat de stemmen tijdens de vorige raadsvergadering staakten (18-18). Tijdens de stemming staat de vraag centraal of steigers in de Oude Haven wenselijk zijn. Over een vervolgstap wordt nog niet gesproken. Jan Kastje (GroenLinks) vindt de beantwoording van de vragen ’ontwijkend’. ,,Vooral over de rol van de gemeente Wijdemeren en contact met Gedeputeerde Staten blijft veel onduidelijk.’’ Kastje vindt, zoals wel meer tegenstanders, dat het steigerplan er niet op deze manier door moet worden geduwd. Hij is er niet gerust op dat de stemmen weer staken, waardoor de steigerbouw van tafel moet. ,,De kampen zijn zo enorm gepolariseerd. Eigenlijk zouden we helemaal opnieuw moeten beginnen om met omwonenden te bepalen wat er wél past in de kop van de Oude Haven.’’ Kastje verwacht dat omwonenden bij een meerderheid voor het plan naar de Raad van State stappen. ,,En ik geef ze een goede kans om te winnen.’’

Wellicht komt de beslissende stem van spookraadslid Fatih Demirkan, die maanden afwezig was. Hij hoeft wettelijk gezien echter niet op te komen dagen om aanspraak te maken op zijn raadsvergoeding.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.