Mooi Gooi: Originele invulling voor geijkt plaatje

Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Tamar de Vries
Muiden

Aan de Noordpolderweg in Muiden, ter hoogte van het melkveebedrijf van de familie Meester, is een bijzondere fotolijst te zien. Gemonteerd op een hek, vormt het ’koeienkader’ de perfecte plaats voor een onalledaags plaatje van het Muiderslot. Tevreden stelt de familie vast dat het ter hoogte van de fotolijst vaak een drukte van belang is met dagjesmensen, fietstoeristen en selfies-makende wielrenners.

,,Eerst hing er een kleinere lijst, maar die werd door uitgaanspubliek wel eens losgemaakt en ergens verderop weggesmeten. Deze grote is lastiger mee te nemen.’’ Soms hangen passerende wielrenners zelfs hun fiets in de lijst om te bewijzen dat ze echt bij het Muiderslot zijn geweest.

Het kasteel dat wij Muiderslot noemen is een zogeheten vierkante waterburcht. Een waterburcht is een type kasteel waarbij het kasteelcomplex direct omgeven is door een brede gracht of gebouwd is in een meer, rivier of andere waterpartij. Er is zijn geen extra verdedigingsmuren. De buitenmuren van het complex zelf zijn de belangrijkste verdedigingswerken.

Aangenomen wordt dat het Muiderslot in de dertiende eeuw is gebouwd. Van graaf Floris V wordt gezegd dat hij het liet bouwen. Floris werd echter in 1296 vermoord. Het kasteel werd vervolgens verwoest door bisschop Willem van Mechelen, die vermoedelijk met de stenen van het Muiderslot het kasteel Vredeland (Vreeland) liet uitbreiden.

De natuur rond het slot is prachtig. Op zomerse dagen hoor je regelmatig een koekoek roepen. Deze vogels zijn vaak te horen in een waterrijke omgeving.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.