Grote brand Bussum door technisch falen

Grote brand Bussum door technisch falen
Drie getroffen panden op rij aan de Kapelstraat. In het dichtgespijkerde pand (voorheen Schipper TV) ontstond de brand, het adres ernaast (atelier Margje Teeuwen) raakte zwaar beschadigd en in het pand daar weer naast werden bij het bestrijden twee wietkwekerijen ontdekt.
© Henk Runhaar
Bussum

De grote brand maandagmiddag aan de Kapelstraat in Bussum is veroorzaakt door een technisch mankement. Dat meldt de politie desgevraagd. Van een strafbaar feit is volgens de politie geen sprake.

Het ging mis in de keuken achter voormalige winkel Schipper TV. Dat vertelt getroffen eigenaar Tino Schipper. ,,Wat er precies is gebeurd, wordt hopelijk nog duidelijk. Experts zijn nog bezig. Boven onderzoek doen is lastig, de trap is bijna helemaal doorgebrand.’’

M’n kindje

Voor Schipper (62) is de brand een zware slag. ,,Ik heb het in 1910 gebouwde pand veertig jaar in bezit, het is echt een beetje m’n kindje. Sinds een half jaar woon ik weer boven de vroegere winkel, waar ik nu een werkplaats heb voor reparatie van apparaten en verhuur van feestspullen als lampjes, bellenblaas- en rookmachines.’’

De werkplaats is met opnieuw stuken en een nieuw sausje wel weer bruikbaar. Boven zijn de problemen veel groter. ,,Ik woonde er sinds een half jaar zelf. Het was net helemaal opgeknapt, op de douchetegeltjes na.’’ De Bussumer kan voorlopig bij familie en vrienden terecht.

Bedrading

De brand is ook een ramp voor de buren in de bovenwoning naast die van Schipper. Hier brak de brandweer het dak open en werd van alles gesloopt om het vuur te kunnen bestrijden.

De bovenwoning werd gehuurd door een jong stel, dat nu met spoed op zoek is naar wat anders. Saillant is dat ze de brandweer een maand geleden nog belden. ,,Ze vertrouwden hun eigen bedrading niet. De brandweer Bussum is er geweest, maar trof niets raars aan. Het heeft dus niets te maken met de brand van maandag’’, zegt een woordvoerder van de brandweer Gooi en Vechtstreek.

Ook het atelier van kunstenaar en ontwerper Margje Teeuwen, pal onder de woning van het stel, is zwaar getroffen. ,,Je huis kwijtraken is veel erger’’, benadrukt de oud-speelster van het nationale hockeyteam.

Doeken

Maar toch. Achttien van haar doeken met een waarde van vier- à vijfduizend euro per stuk zijn zo goed als zeker verloren. ,,En ik ben niet verzekerd, dat was ondoenlijk. Alleen de verf en de doeken worden vergoed. Ik zal ook zelf moeten dweilen en dergelijke. Dat zie ik nog even niet zitten.’’

De harde schijven met back-ups van haar ontwerpopdrachten lagen in een la vol bluswater. ,,Hopelijk zijn die nog te redden. Ook kan ik mijn klanten nu nergens ontvangen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie