BNNVARA zendt documentaire over Jesse Klaver niet uit

1/2
Hilversum

De documentaire over Jesse Klaver komt toch niet op televisie. BNNVARA heeft dit besloten na alle commotie over de maker van de film over de afgelopen verkiezingscampagne van de partijleider van GroenLinks.

Op de film 'Jesse' kwam veel kritiek door onder meer PVV en Forum voor Democratie omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

De omroep liet eerder weten dat met de documentaire de onafhankelijke positie bleef gewaarborgd. ,,BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.'' BNNVARA heeft daarom besloten om de documentaire niet uit te zenden.

Omroepdirecteur: 'Niet gezwicht voor kritiek'

BNNVARA is naar eigen zeggen niet gezwicht voor de kritiek op het uitzenden van de documentaire. ,,Ik ben de afgelopen dagen zelf tot de conclusie gekomen dat ik me kan voorstellen dat er twijfel over onze journalistieke onafhankelijkheid ontstaat,'' zei omroepdirecteur Gerard Timmer.

De afspraken met de maker van de documentaire, die tijdens de verkiezingscampagne voor GroenLinks werkte en toen zijn materiaal schoot, over de onafhankelijkheid leken in orde, zei Timmer. Zo kreeg de omroep al het materiaal te zien, zodat zij kon beoordelen of daar niet een voor Klaver te rooskleurige keuze uit was gemaakt. Maar zij kon niet controleren of maker Joey Boink de camera op ongelegen momenten had uitgezet, bedacht Timmer uiteindelijk, en besloot daarom toch van uitzenden af te zien.

Hij vindt het besluit wel ,,jammer'', omdat 'Jesse' een uniek inkijkje zou bieden in de stormachtige opkomst van Klaver in de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Het lijkt de BNNVARA-directeur niet correct als een andere omroep de film overneemt, maar hij hoopt dat die een plaats krijgt op bijvoorbeeld het documentairefestival IDFA. ,,Ik zou het wel mooi vinden als het publiek via een andere weg kennis kan nemen van deze documentaire.''

Timmer moet nog nadenken of Boink wel gewoon wordt betaald. Maar ,,we gaan vanzelfsprekend netjes om met de mensen met wie we werken''.

GroenLinks: 'Opmerkelijk'

GroenLinks vindt het jammer dat BNNVARA de documentaire toch niet wil uitzenden. De partij noemt het besluit ,,opmerkelijk'', omdat de omroep ,,zelf opdracht heeft gegeven voor het maken van deze documentaire''.

Producent: 'Een beetje de trekken van een hetze'

De producent van de documentaire 'Jesse' begrijpt niet dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. ,,We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden,'' zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy.

Doolaard zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen ,,vooral uit rechtse hoek'' aanzwol. Die kritiek kreeg ,,een beetje de trekken van een hetze''. ,,En dat over een film die nog niemand heeft gezien.''

De documentaire zou op 4 september uitgezonden worden. Of de voorpremière van volgende week zondagavond in een Utrechtse bioscoop wel doorgaat, is nog onduidelijk. (ANP)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie