Bedrijven vrezen bouw Ter Sype

Valentijn Bartels
Loosdrecht

De bouwplannen op weilandengebied Ter Sype zijn nog alles behalve concreet, maar toonaangevende Loosdrechtse bedrijven Aalberts en Van de Wetering sputteren al flink tegen.

Eerder deze zomer schreef bouwbedrijf Aalberts al dat ’onduidelijkheid over de planvorming voor veel onzekerheid voor het bedrijf zorgt’, Buurman Van de Wetering, gespecialiseerd in boottransporten, meldt in een recente brandbrief aan de gemeente Wijdemeren dezelfde zorgen te hebben. Beide Loosdrechtse bedrijven grenzen aan de weilanden tussen de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Rading, waar al tientallen jaren bouwplannen voor zijn. Onder andere overlast van vliegveld Hilversum gooit tot op heden roet in het eten.

Toch vinden de bedrijven dat er reden is de handen ineen te slaan en om nu aan de bel te trekken. Zij voelen zich namelijk onvoldoende gehoord. ,,Vorig jaar heeft het college aangekondigd om de voorbereidingen voor het plan Ter Sype weer ter hand te nemen. Wij zijn op geen enkele wijze actief betrokken bij de voorbereidingen van ter Sype’’, schrijft Van de Wetering, in navolging van Aalberts. De succesvolle buurbedrijven vinden dat Wijdemeren te onduidelijk is over hoe Lithos uit Amersfoort de bouw gestalte gaat geven, mocht de schep eindelijk de grond in kunnen. ,,Op initiatief van Aalberts hebben we twee gesprekken gevoerd met wethouder Betske van Henten (wonen) die ons niet duidelijk hebben gemaakt hoe er rekening wordt gehouden met onze bedrijfsvoering en onze bedrijfslocaties’’, melden het transportbedrijf en de aannemer. De grootste angst van de buren is dat toekomstige woningen te dicht in de buurt van de Nieuw-Loosdrechtsedijk worden gebouwd. Alex van de Wetering en Daniël Aalberts willen dan ook graag dat Wijdemeren een ’harde grens’ van honderd meter tussen de bedrijven en toekosmtige woningen garandeert. ,,Alleen op deze manier kan er een gezond woon-, werk-, en leefklimaat ontstaan.’’ De botenvervoerder roept Wijdemeren, naar het voorbeeld van Aalberts, op ’de daad bij het woord te voegen’.

Een storm in een glas water, denkt de Wijdemeerse wethouder Theo Reijn, die eerder op de brief van Aalberts reageerde tegenover deze krant. ,,Wij kijken echt wel naar de afstand tussen huizen en dit bedrijf. Anders treffen we maatregelen door bijvoorbeeld een geluidswal te bouwen.’’ Bovendien voert de gemeente ’regelmatig gesprekken met ondernemers’. ,,We bouwen daar geen woningen als ze bedrijven in de weg zitten.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.