Begraafplaatsen Wijdemeren niet dicht

Foto Studio Kastermans

Foto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Wijdemeren

Een meerderheid van de politieke partijen in Wijdemeren wil dat alle begraafplaatsen open blijven. In Kortenhoef en Ankeveen was over een mogelijke sluiting onrust ontstaan onder de bevolking.

De raadsleden bespraken woensdagavond een groot reorganisatieplan voor de begraafplaatsen. Het gaat hierbij zowel om een herschikking van de begraafplaatsen onderling als op de begraafplaatsen zelf.

Verder moeten de begraafplaatsen worden gemoderniseerd, zodat zij beter aansluiten bij de wensen op het gebied van begraven en cremeren. Er dreigen namelijk financiële tekorten door de toenemende belangstelling voor crematie. Ook is de huidige opzet en administratie de weinig efficiënt.

Bijna alle politieke partijen verzetten zich tegen het idee om de begraafplaatsen van Ankeveen en Kortenhoef op termijn te sluiten. ,,Het kleine kernenbeleid, waar wij hier in Wijdemeren voor gekozen hebben loopt door, ook tot in de dood’’, zo verwoordde CDA-raadslid Jan Verbruggen de gevoelens onder de raadsleden van de commissie ruimte en economie.

Lof

Kortom, Ankeveners moeten, als zij dat willen, in Ankeveen worden begraven en Kortenhoevers in Kortenhoef. ,,Ik denk niet dat we er populair mee worden als we voor iets anders zouden kiezen’’, aldus raadslid Ria Hennis van Dorpsbelangen.

Alle aanwezigen waren vol lof over het werk van verantwoordelijk wethouder Theo Reijn en zijn ambtenaren, die vele jaren aan dit visiedocument voor de begraafplaatsen hebben gewerkt. De wethouder benadrukte nog een keer dat hij bij dit emotionele en gevoelige onderwerp overal persoonlijk ter plekke toezicht heeft gehouden op de ideeënvorming.

Omhoog

Het bijzondere van dit visiedocument is dat de raadsleden zelf mogen kiezen uit verschillende scenario’s. De voorkeur ging donderdagavond duidelijk uit naar scenario 1a, een van de meest uitgebreide pakketten aan vernieuwingen.

De algemene stemming onder de raadsleden was dat Wijdemeren best wel wat mag investeren in de begraafplaatsen, zelfs als daardoor de tarieven iets omhoog gaan. Deze gemeente geldt immers als een van de goedkoopste in de regio. Voor een ’begrafenisvlucht’ als gevolg daarvan is men niet echt bang.

De gemeenteraad neemt volgende week donderdagavond een definitief besluit over het nieuwe begraafplaatsenbeleid.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.