Drie Pet Centre Shops op de fles

Ook PCS Dierenartsen aan de St. Annastraat in Hilversum blijft de komende weken open in de hoop op een doorstart.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Hilversum

De PCS-dierenartsenpraktijken in Hilversum, Huizen en Almere zijn failliet. Ook twee andere bv’s van Tjeerd Veenstra, ex-directeur van de dierenasiels in Hilversum en Almere, zijn (of gaan) bankroet.

Als curator is mr. Louis de Boef van Boers Advocaten in Veenendaal aangesteld. ,,Mijn prioriteit is niet om uit te gaan zoeken wat voor vreselijke dingen er in het verleden zijn gebeurd tussen de bv’s, de heer Veenstra, de PCS’s en de dierenasiels”, meldt hij. ,,Over dat gedoe heb ik nog geen mening.”

De Boef richt zich allereerst op een doorstart van de drie dierenartsenpraktijken. Die zijn gevestigd aan de St. Annastraat in Hilversum, De Duiker in Huizen en de Groene Kadeweg in Almere. Daar werken twaalf mensen, van wie slechts één fulltime. Het gaat volgens de PCS-website onder meer om dierenartsen en drie paraveterinairen.

Sympathiek

De drie praktijken blijven de komende weken gewoon open, beklemtoont De Boef. ,,De klanten worden bediend als altijd. Donderdag heb ik alle vestigingen bezocht en met de mensen gesproken. Het is een leuk bedrijf, buitengewoon sympathiek. Iedereen is uiterst gemotiveerd en heel betrokken bij de diertjes en hun eigenaren.”

De curator gaat op zoek naar gegadigden voor een doorstart. Het liefst verkoopt hij de drie dierenartsenpraktijken aan een partij. ,,Maar het kan ook handiger blijken dat het in stukjes wordt opgebroken.” De Boef verwacht binnen een week of twee te kunnen melden welke kant het op gaat.

Uit het Centraal Insolventieregister blijkt dat rechter-commissaris mr. Hofman van de rechtbank Midden-Nederland woensdag het faillissement heeft uitgesproken van de drie Pet Centre Shop-bv’s.

Een dag eerder werd voorlopige surseance van betaling verleend voor Vepa bv (handelend onder de naam ’De Gooische Roedel’). Ook deze vennootschap is een van de dochters van Petproducts Holding van Tjeerd Veenstra.

Op 29 mei is er in Lelystad een crediteurenvergadering. Het faillissement van Vepa is - onafhankelijk van elkaar - aangevraagd door de Belastingdienst en Dierenasiel Crailo.

Honderdduizend

Hoe groot hun vorderingen zijn, is niet bekend. Deze krant meldde echter al eerder dat Vepa/Veenstra in 2015 honderdduizend euro van Dierenasiel Crailo heeft geleend, tegen vier procent rente. Over de terugbetaling van de lening en de rente had het toenmalige bestuur alleen afgesproken dat het hele bedrag pas op 16 juli 2025 moet zijn afgelost. Omdat er nooit is afgelost of rente betaald is die schuld inmiddels is opgelopen tot zo’n 110.000 euro.

De curator heeft vrijdag de rechtbank gevraagd de surseance van betaling van Vepa om te zetten in een faillissement. ,,Ter bescherming van de werknemers, want anders neemt het UWV de loonverplichting niet over”, licht hij toe.

Ook voor de vierde en laatste PCS-werkmaatschappij is inmiddels faillissement aangevraagd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.