Aanhanger van harde swing

Maarten Hogenhuis: ,,Grote eer om de award ook te winnen.’’ Foto: pr

Joyce Huibers
Laren

De 29-jarige Maarten Hogenhuis krijgt vrijdagavond tijdens Singer Laren uit handen van juryvoorzitter Cees Schrama de award uitgereikt, bestaande uit 2014 euro en een beeldje van de Larense kunstenaar Ben Hosman. De Laren Jazz-jury noemt hem ’een van de beste altsaxofonisten van onze tijd’.

Hogenhuis is aardig en bescheiden, maar hij is niet in staat om tijdens onze eerste afspraak de jurylof te relativeren. Hij is hevig geveld door de griep. De volgende dag moet hij met de band van Reinier Baas naar Japan. Die concerten daar wil hij niet missen.

Vrijdag 29 augustus is hij weer in Amsterdam. Maar dan heeft hij geen tijd en zaterdag moet hij spelen. Maandag is hij met BRUUT! in de studio om een nieuwe single op te nemen. In een pauze kan hij vertellen hoe blij hij is met de Laren Jazz Award.

Ster

Hogenhuis is zo’n snel rijzende jazzster die slechts sporadisch opdoemt. Hij heeft muzikale genen. Zijn vader is klassiek fluitist en een bekend fluitenbouwer, die zijn zoon op zijn zesde een altsaxofoon geeft. Hij krijgt een klassieke opleiding, totdat Maarten veertien is en rockgitarist wil worden. Maar dan gaat zijn vader met hem naar Amsterdam om zijn eerste jazzplaat te kopen: ’Blue Train’ van John Coltrane.

,,Dat was niet verkeerd. En ik had in Leeuwarden een muziekleraar, meneer Laurens Blynxma, die mij liet kennismaken met de jazz. Maar in Leeuwarden viel weinig te beleven, dus ik was blij dat ik naar het conservatorium kon.’’

Beste solist

Tijdens zijn studie won Hogenhuis al prijzen. Hij werd in het Bimhuis uitgeroepen tot ’Best Solist’ in de Dutch Jazz Competition 2012. Met het Maarten Hogenhuis Trio won hij de Keep an Eye International Jazz Award. Diezelfde Award kreeg hij ook als ’Beste Solist’. In juni 2014 won hij de Conservatorium Talent Award van ’Jazz in Duketown’ in Den Bosch.

Hij is druk. Altijd bezig met muziek. Hogenhuis is lid van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en van ’Krupa and the Genes’.

Prachtigs

Hij heeft zijn eigen Trio, waarmee hij zelf gecomponeerde jazz en standards speelt. En er is zijn kwartet dat composities van Nederlandse jazzmusici uitvoert. ,,Er wordt altijd werk van Amerikanen gespeeld’’, zegt hij. ,,Maar er is door Nederlanders zoveel prachtigs gecomponeerd.’’

En dan is er natuurlijk BRUUT!, een kwartet met Hammondorganist Folkert Oosterbeek (31), bassist Thomas Rolff (30) en drummer Felix Schlarmann (32). Vier vrienden die elkaar op het Conservatorium van Amsterdam ontmoetten en in 2009 sinds hun eerste optreden ’één van de meest originele en energieke jazzbands van deze tijd’ worden genoemd.

BRUUT!’s muziek is een combinatie van grunge, symfonische rock, afrobeat en funk en ook superjazz. En swingt keihard! Want dat is een kenmerk van de jazz die Maarten Hogenhuis aanhangt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.