Conflict over wonen in kantoor Huizermaatweg

In het midden (achter het politiebureau) Borgstede, aan het begin van de Huizermaatweg.

In het midden (achter het politiebureau) Borgstede, aan het begin van de Huizermaatweg.

Eddie de Paepe
Huizen

De experts van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben gesproken. Borgstede, het leegstaande kantoorpand op de kop van de Huizermaatweg in Huizen, kan uitstekend omgebouwd worden tot woningen. Onzin, reageert Roy Gelders, architect van eigenaar Vreeswijk en Koebrugge Projectontwikkeling.

De Huizer ontwikkelaar wil Huizermaatweg 2 slopen om plaats te maken voor twee woontorens van respectievelijk zes en tien woonlagen. De gemeente presenteerde dit plan met een ’positieve grondhouding’, maar kwam daar na protesten van De Marke-bewoners en andere omwonenden op terug.

Het Huizer college gaat nu voor ’transformatie’ van het kantoorpand in woningen. Dat is volgens de eigenaar evenwel onhaalbaar. De gemeente heeft daarom het Expertteam Kantoortransformatie (dat onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken valt) in de arm genomen voor een second opinion.

Plattegrond

Centrale vraag was of het bestaande kantoorpand efficiënt (qua plattegrond) en rendabel getransformeerd kan worden naar overwegend sociale woningen. Met nadruk op de technische mogelijkheden en de verhouding kosten-baten.

De conclusie van het Expertteam luidt dat het gebouw zich goed leent voor transformatie. Bijna tachtig procent van het verhuurbare vloeroppervlak kan worden omgezet naar woningen. ’Dat is efficiënt vergelijkbaar met de huidige praktijk van veel projecten.’ De ontvangstruimte en de kelder kunnen weliswaar niet als woonruimte dienen maar wel op een andere wijze geld opbrengen.

Rendabel

Het Expertteam heeft twee varianten voor transformatie onder de loep genomen. Beide zijn financieel vergelijkbaar met het plan voor sloop en nieuwbouw, aldus de experts. ’Transformatie is rendabel.’ Het financiële plaatje wordt nog positiever wanneer de verbouwing sober wordt uitgevoerd en de ongebruikte ruimtes in de bergingkelder commercieel worden benut. Voordeel is verder dat woningen in voormalige kantoorpanden ’bijzonder’ zijn, onder meer door de hoge plafonds en de extra ruimte voor ’ontmoeting en ontspanning’.

Duurder

Vreeswijk en Koebrugge heeft de second opinion van het Expertteam voorgelegd aan zijn architect Roy Gelders. Die veegt in een reactie de vloer aan met het onderzoek. Hij wijst er onder meer op dat wordt voorbijgegaan aan allerlei eisen die de overheid (bouwbesluit) stelt. Verder levert transformatie volgens Gelders niet alleen veel minder appartementen op (23 in plaats van 86), maar zijn die ook nog eens veel duurder en kleiner.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.