Als een ode aan ondernemerslust
Het Baarnse Bomencentrum pakt morgen en zaterdag uit met de jaarlijkse Open Dagen. Gratis rondkijken en je verwonderen, maar ook - eerlijk is eerlijk - rondlopen omdat er wat te verkopen valt.
Er komt immers een spiksplinternieuwe congreslocatie, die vanaf volgend jaar februari op het grote terrein langs de Zandheuvelweg ruimte moet bieden aan grote gezelschappen. Bouwvakkers zijn al flink wat weken druk ermee. En dan zijn er ook de windsculpturen, die Hilversummer Frederik Baerveldt, jarenlang eigenaar van Veilinghuis Van Spengen, samen met zijn vrouw Anneke sinds een paar jaar verkoopt. Hij heeft voor ons land het alleenrecht op verkoop van deze, door het minste zuchtje wind al bewegende kunstige voorwerpen, gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Lyman Whitaker, die het zelf heeft over ’kinetic art’. „Ik ken Frederik, die windsculpturen komen op deze nationale showroom hier prachtig tot hun recht”, aldus een wervende Blokzijl, die een wonderlijke mix belichaamt van extreem grote zakelijkheid, dito gedrevenheid en kennis van en ook liefde voor bomen - en ook nog Volvo’s verzamelt, maar dat terzijde. De Baarnaar maakte fortuin met het leveren van verschillende soorten bomen aan vele gemeenten overal in het land, maar draait zijn hand nu niet om voor ondernemen met iets totaal anders, een (en binnenkort dus twee) congres- en evenementenlocaties.
Blokzijl heeft al een Groen Paviljoen, waar tot 150 gasten ondergebracht kunnen worden. Het succes ervan - volgens de Baarnaar die zelf de exploitatie regelt kwamen er al duizenden bedrijven - smaakte naar meer. Dat wordt de Jardin d’Hiverre. Een ambitieus plan, maar de ondernemende Blokzijl gaat nooit een uitdaging uit de weg. Even heeft hij overwogen of hij de echte historische Wintertuin in Baarn zou kunnen exploiteren, maar dat idee heeft hij gezien de gevoeligheid van die combi (veel bezoekers én woonwijk) snel laten varen. Nee, dan deze nieuw te bouwen wintertuin (jardin d’hiver). De naam is een verwijzing naar de duizenden kilo’s glas (verre) die inmiddels tussen de grote metalen turkoois gekleurde spanten hangen. Twee kolossale, ruim twintig meter lange gelamineerde spanten houden de boel bijeen. Tot 420 bezoekers kunnen er vanaf februari volgend jaar terecht. „Grote bedrijven ja”, hoopt de Baarnaar, terwijl hij langs de bouwvakkers loopt en schetst hoe het er over een paar maanden moet uitzien. „Hier beneden komt een enorme grote ruimte, voor presentaties en ontmoetingen, met uitzicht op het water. Zelfs nieuwe auto’s zouden hier gepresenteerd kunnen worden.” Voor het plafond heeft de eigenzinnige Blokzijl speciale betonnen elementen laten maken, waardoor er geen pilaren nodig zijn.
De Open Dagen zijn morgen van 12 tot 5 uur, zaterdag van tien tot zes. Entree gratis. Aanmelden vooraf (info@bomencentrumnederland.nl) is fijn.