Leegstand winkels Bussum onder controle

Casper van den Broek
Bussum

De gemeente Bussum krijgt de leegstand bij winkels beter onder controle. Het lukt regelmatig om verlaten winkels een andere bestemming te geven, bijvoorbeeld als woning of kantoor.

Deze positieve ontwikkeling blijkt uit de meest recente monitor, die de gemeente liet uitvoeren. Omdat burgemeester en wethouders het tegengaan van leegstand belangrijk vinden, wordt nu elk jaar het winkelbestand onder de loep genomen.

In het jaar 2011 was het aantal leegstaande winkels opgelopen tot 56 stuks. Ter vergelijking: in 2004 stonden er nog maar 25 winkels leeg. Bij de telling van afgelopen juni was het aantal leegstaande locaties voor detailhandel teruggebracht tot 49.

De gemeente kijkt wel naar het soort van leegstand. Van de 49 lege panden staan er 22 exemplaren nog maar kort leeg. Dit heet ook wel frictieleegstand. Bij 25 panden is het probleem ernstiger en is er sprake van langdurige leegstand. Twee panden staan al meer dan drie jaar leeg en gelden daarom als structurele leegstand. Tweederde van het aantal lege winkels is te vinden in het centrum van Bussum.

De gemeente heeft de afname van het aantal winkels al een tijdje geleden aanvaard als een voldongen feit. Veel middelgrote steden in Nederland hebben hier immers mee te maken. Niet alleen de economische crisis, maar ook het kopen via internet zijn belangrijke oorzaken.

Wifi-spots

Bussum gaat de leegstand tegen door de omtrek van het winkelhart te verkleinen. Verder maakt de gemeente de regels voor bestemmingsplannen soepeler, zodat winkels sneller een andere bestemming kunnen krijgen.

De aanstelling van vorig jaar van Ellen van Vossen als dorpsmanager begint zijn vruchten af te werpen. Zij moet er voor zorgen dat lege winkels snel weer een andere functie krijgen en het centrum van Bussum aantrekkelijk blijft voor het winkelende publiek.

Door het ombouwen van enkele tientallen straatkasten wil de gemeente het winkelende publiek ook gratis Wifi aanbieden. De internetproviders en de winkeliers moeten daar dan wel eerst geld voor op tafel leggen. Ook de provincie Noord-Holland is bereid om een subsidie te geven. Voor 31 oktober aanstaande moeten er over dit project voor gratis Wifi-hotspots knopen worden doorgehakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.