Nieuw Lab in Baarn trendy trekker in Laanstraat
,,Kijk, op die leren laarsjes zit stof van een blauw stewardessenpakje”, zegt ontweper Willem Hasselbach in het Belevingshuis nieuwe stijl aan de Baarnse Laanstraat.
De 75-jarige grande dame van Veronica, Tineke de Nooij heeft zaterdag de 'shop-in-shop' na een verbouwing heropend.
Het Belevingshuis heet nu Lab. Een ’experimenteerplek’ voor ondernemers, die zelf nog geen dure winkelruimte willen huren of geen tijd hebben om achter de toonbank te staan. Lab biedt trendy fashion en lifestyle in combinatie met een lunchhoek. ,,Al het eten komt uit de Laanstraat”, aldus de in het dorp wonende De Nooij. ,,Als trotse Baarnse vind ik het maar al te leuk om zo bij te dragen aan de levendigheid van het centrum.”
Zeventien ondernemers huren in Lab al vanaf vijftig euro per maand een verrijdbaar blok, kledingrek, plank of hoekje om hun waar te koop aan te bieden. ,,Zo kunnen zij kijken of hun concept werkt”, aldus Marije Röfekamp van Lab. ,,De naam Belevingshuis schiep verwarring. Mensen dacht dat het een bejaardenclub was of een winkel van Amerpoort. Van de tweedehands sfeer zijn we nu ook wel af.”
De verhuur per maand heeft voor- en nadelen voor de klanten. ,,Het aanbod vernieuwt zich steeds, maar kopers moeten ook niet te lang wachten. Anders is het weg. De verrijdbare boxen zijn handig. Je kunt ze zo in de etalage schuiven. Dan heb je telkens wat anders”, aldus Röfekamp.
Zweetvoeten
,,Ik kom later terug om te passen, want ik heb zweetvoeten”, zegt een vrouw bij het blok met unieke schoenen en tassen van Willem Hasselbach, oud-ontwerper van Piet Klerkx. Zijn kleurrijke sneakers met een bovenlaag van de mooiste zijde op katoen vallen in de smaak. Ook de blazer met boekendessin van kledingontwerpster Marianne Hoed uit Amsterdam is een eyecatcher. ,,Leuk als je in een boekhandel werkt”, wordt er gelachen. Hoed heeft uitverkochte modeshows in Paradiso gehad. Een vrouw past een winterjas van haar hand. De stof uit Berlijn lijkt op echt bont. ,,Is het niet hoor. Tegen mijn principe”, verzekert Hoed. De vrouw is er zichtbaar verliefd op, maar over de prijs van 750 euro moet ze nog even denken.
De Baarnse Anita de Vries toont het geïmporteerde Polska Blue servies. Zij heeft ook een verkoopruimte aan huis. Deze showplek is om extra bekendheid te krijgen. Achterin bij de schilderijen staat boekbinder Cok de Zwart. ,,Als een rug van een boek afligt, zet ik het in elkaar. Niet alleen bijbels, maar ook eerste jaargangen van Donald Duck van ’52/’53. Werk duurt lang, omdat ik die blaadjes sta te lezen”, lacht hij.