Doutzen domineert op drukke Hilversumse Liebergerweg

De fabrieksverkopen in het Hunkemöller-pand zijn gestopt© STUDIO KASTERMANS / ALEXANDER MA

Annemarie de Jong
Hilversum

De Liebergerweg in Hilversum, waar wonen en werken dwars door elkaar lopen. En soms botsten.

Dat is nauwelijks voor te stellen op een zonnige namiddag. Kinderen in het openbare speeltuintje. Een man geeft de kozijnen van zijn vooroorlogse woninkje een lik verf. Langs de oude gevels schuifelt een dame achter de rollator. Een gemoedelijke sfeer.

Hoe anders is dát in de ochtendspits. Vrachtwagens (110 vrachtwagenbewegingen per dag) blokkeren de boel. En al is de blik van Doutzen Kroes in sexy string en bh op de Hunkemöllervrachtwagen nog zo verleidelijk, bewoners zien het distributiecentrum het liefst sluiten. Te veel herrie, stank en irritatie. Een actiegroep hoopt vurig dat Hunkemöller het huurcontract in 2019 niet verlengt.

Spoorlijn

Op de luchtfoto is pas goed te zien hoe groot het lingeriecomplex ten noorden van de spoorlijn is. Wethouder Floris Voorink meldde vorige week met Hunkemöller op zoek te willen naar een plek waar bewoners geen last hebben van de vrachtwagens. ,,Dat is toch een zaak van Hunkemöller, maar wij willen best met ze mee kijken.”

Hunkemöller laat weten dat ’nog niet bekend wanneer deze beslissing genomen zal gaan worden’. Bovendien zou vertrek van de bh-gigant het probleem niet oplossen, stelt woordvoerster Lucette Voogsgeerd. ,,Hunkemöller is niet het enige bedrijf in deze buurt. Veel andere bedrijven hebben ook vrachtverkeer door de straat. Wanneer het distributiecentrum van Hunkemöller zou vertrekken zal er vrachtverkeer blijven. Daarbij is de bestemming van deze buurt ’woon-bedrijf’, dus is het mogelijk dat een ander bedrijf op de plek van Hunkemöller komt te zitten.”

Klopt, tal van bedrijven zijn gehuisvest in de straat. Zo zijn op de luchtfoto de gele bussen van autoverhuurbedrijf Kuperus te zien. En pal onder de spoorlijn is het grote VSH Fittings gevestigd. Net buiten beeld rechts is de thuisbasis van enorme International Flavors & Fragrances (IFF).

Klaphekjes

Ondertussen laten de klachten Hunkemöller niet koud. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om de ’nachtrustregel’ te respecteren. ,,Wij doen ons uiterste best hier aan te kunnen voldoen”, stelt de woordvoerster. ,,De eerste containers komen al niet meer aan voor 07.00 uur ’s ochtends. Ook is al het oude hekwerk vervangen door nieuwe klaphekjes, die niet eerder dan 07.00 uur 's ochtends naar beneden gaan.”

Ook ingrijpend: de fabrieksverkopen in het Hunkemöller-pand zijn gestopt en verplaatst naar Houten. Dat was steevast een gekkenhuis waarbij zelfs beveiligers werden ingezet. ,,Ook is de ’e-commerce logistiek’ overgebracht naar Duitsland en de retourvracht al aanzienlijk verlaagd door meer met outlet-winkels te werken.”

Hunkemöller wil meedenken, maar er zijn grenzen. ,,Het blijft daarbij uiteraard belangrijk dat wij onze bedrijfsvoering en doelstellingen kunnen voortzetten.”

Hét gezicht van Hunkemöller is Doutzen Kroes, een van de best betaalde modellen van de wereld. Ze volgde presentatrice Sylvie Meis op, die vijf jaar lang ambassadrice van het merk was. Anno nu is de lingerieketen gespecialiseerd in ondergoed en nacht- en badkleding.

Korsetten

Maar het begon in 1886 met korsetten. Toen is de Nederlandse keten Hunkemöller opgericht door de in Warendorf geboren Duitse immigrant Wilhelm Hunkemöller (1858-1927) en zijn vrouw Josephina Lexis uit Roermond. Een eigen fabriek in Amsterdam en winkels in de grote steden. Het bedrijf groeide en groeide. In 1974 veranderde naam in Hunkemöller. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd vestigingen. In Hilversum staat het hoofdkantoor met distributiecentrum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.