Skûtsjesilen in 2017 naar Loosdrecht

Steven Voorn: ’Een jaarlijkse traditie’.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Het traditionele Friese skûtsjesilen is volgend jaar op de Loosdrechtse Plassen te bewonderen.© ANP

1 / 2
Annemarie de Jong
Loosdrecht

Handenwrijvend kijkt Steven Voorn uit over de Loosdrechtse Plassen. „Daar gaat het volgend jaar gebeuren: Skûtsjesilen Loosdrecht”, glundert de watersporter.

„Zie je het voor je? Tien skûtsjes met volle zeilen over het water. Man, dat is genieten!” Met Skûtsjesilen Loosdrecht is de Friese schuit terug van weggeweest in het Gooi. In 2008 viel na twintig jaar het doek voor skûtsjesilen op het Gooimeer bij Huizen. „We willen Loosdrecht op de kaart zetten, reuring, leven in de brouwerij.”

De tjalken, oorspronkelijk gebouwd voor vrachtvervoer, komen inclusief bemanning uit Friesland gevaren voor een driedaagse strijd. „De winnaar gaat met de Loosdrecht Cup aan de haal”, zegt Voorn.

Terrassen

„Of Loosdrecht niet te klein voor is voor Skûtsjesilen? Nee joh, de plassen zijn juist perfect geschikt. Vanaf de kant, de Strook, de terrassen, de eilanden of vanaf een bootje, kan je prachtig van de skûtsjes genieten.”

Voor Skûtsjesilen Loosdrecht, op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni 2017, slaat Voorn de handen ineen met Arjan van den Hoek van rederij De Tijd en de Friese skûtsje-experts Martijn Fakkeldij en Rosalie Fakkeldij-Brundel van De Klassieke Rederij. „Ook de intocht van de skûtsjes op dinsdagavond bij de Mijndense sluis wordt een feest.”

Woensdag is uitgeroepen tot ’Lekker Loosdrecht’, waarbij lokale horeca op de feestlocatie specialiteiten presenteren. Overdag zijn scholen welkom om een kijkje te nemen bij de historische skûtsjes. Voorn wil ook gehandicapten en ouderen uitnodigen. „En trakteren op koffie en gebak.”

BOB-service

Donderdag is ’businessdag’ met speciale vip-arrangementen, ’valet parking’ en een BOB-service te water. „Iedereen die heeft gedronken kan veilig thuiskomen.”

Centraal staat het skûtsjesilen. „Tijdens het driedaagse evenement vinden per dag twee wedstrijden plaats. Bedrijven kunnen met medewerkers en relaties aan boord stappen om mee te racen. Moeilijkheidsfactoren van de plassen zijn toch wel de rietkragen, ondieptes en eilanden.”

Op de slotdag is de bekende VSOP-borrel en een grote vlootschouw; een botenparade van verlichte skûtsjes die allerlei bootclasses voortslepen. Ook schepen van rederijen varen mee. „Skûtsjesilen Loosdrecht is toegankelijk is voor iedereen.”

De organisatie is een megaklus, maar de Loosdrechter ziet geen beren op de weg. „Ik geloof in het succes. Water verbindt, geeft harmonie en gezelligheid. Dit wordt een jaarlijkse traditie.” Natuurlijk, hij moet wel de juiste sponsoren vinden. „Het liefst die zich voor drie jaar willen committeren.” En ja, medewerking van de gemeente is vereist. „De eerste reacties zijn positief.”

Parkeren

Ook niet onbelangrijk: de plek. „Ik heb vier locaties op het oog, maar het belangrijkst is dat het een plek is waar iedereen achter staat.” Grootste hobbel is volgens Voorn het parkeren. „Ik hoop dat boeren hun weiland willen openstellen.”

Ook het weer is altijd spannend. „Zon en wind zou top zijn. Maar een beetje regen is geen ramp. Zorg je toch gewoon dat de boel overdekt is”, zegt Voorn, werkzaam als interim manager en eigenaar van de luxueuze loungeboot The Barfly, die hij verhuurt met schipper. „Ik ben een Loosdrechtse jongen met Friese roots. Als kind stond ik al naast mijn opa op een boot in Sneek naar de vlootschouw van skûtsjes te kijken. Ik ben gisteren weer geweest. Helemaal te gek.”

Meer informatie: www.skutjesilenloosdrecht.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.