Kleine spoorbomen: vooral vragen, weinig oplossingen

Wethouder Floris Voorink geeft de aanwezigen in De Geus tekst en uitleg.© foto studio kastermans/ben den ouden

Stefan van Hees
Hilversum

Ze staan misschien wel model voor de al jaren durende verkeersellende in Hilversum: de kleine spoorbomen. Ook tijdens een informatiebijeenkomst in het nabijgelegen en nagenoeg bomvolle wijkcentrum De Geus vinden alle aanwezige buurtbewoners dat de kruising van de Noorderweg-Schoolstraat-Koninginneweg op de schop moet. Grote vraag is alleen: hoe gaan we dat doen?

Ook wethouder Floris Voorink van verkeer beseft tijdens de bijeenkomst, een initiatief van oppositiepartij Hart voor Hilversum, dat de gouden oplossing er niet is. Toch is actie absoluut noodzakelijk, weet ook hij. Immers, zowel het auto- als treinverkeer neemt alleen maar toe. En wanneer de Koninginneweg tussen het station en de kleine spoorbomen (door het autovrij maken van de Stationsstraat) ook nog een tweerichtingsweg wordt, is de volgens velen gevaarlijkste kruising van Hilversum nog gevaarlijker.

De optie om het autoverkeer vanaf het station de kleine Huizerstraat - dus nog voor de kleine spoorbomen - door te loodsen wordt momenteel onderzocht, meldt de wethouder. Vraag is of dat praktisch uitvoerbaar en financieel haalbaar is. De aanwezigen in De Geus vragen zich dat af. „Op de Huizerstraat rijdt nu helemaal niets”, reageert één van hen. „Dat is niet eens een weg.”

Toch vindt ook een aantal aanwezigen het afsluiten van de kleine spoorbomen voor autoverkeer geen verkeerd plan. Probleem is wel dat er dan nog maar twee plekken zijn om met de auto het spoor te passeren: de Beatrixtunnel en de Johannes Geradtsweg. De verkeersdrukte neemt daar - met name in de Beatrixtunnel als de Schapenkamp straks ook een tweerichtingsweg is - alleen maar verder toe.

Voor Voorink en zijn ambtenaren betekent de ’visie’, waar ook de kleine spoorbomen deel van uitmaken, de komende maanden veel huiswerk. De wethouder verkeer heeft het tijdens de bijeenkomst enkele keren knap lastig met het soms uitgesproken publiek, vooral wanneer hij een halve eeuw Hilversumse verkeersellende moet aanhoren. Daarbij passeren ook enkele missers van de gemeente uit de tijd dat Voorink, zoals hijzelf zegt, ’nog in de brugklas zat’ de revue.

Toch gaan de meeste aanwezigen met een goed gevoel naar huis, al zijn er nog veel vragen. Donderdag is er opnieuw een bijeenkomst, nu door de gemeente georganiseerd, in het raadhuis. Het advies van Voorink aan de zaal: „Kom op de fiets.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.