Hilversum: miljoenenstrop bijstand

Ronald Frisart
Hilversum

De gemeente Hilversum schiet miljoenen euro’s in de rode cijfers doordat Den Haag vanaf dit jaar minder geld aan de gemeente geeft voor bijstandsuitkeringen. Bussum zit in hetzelfde schuitje. Huizen krijgt juist meer geld.

De bron van de pijn is het nieuwe verdeelsysteem voor bijstandsgeld dat Den Haag sinds 1 januari hanteert. Tot nu toe kregen gemeenten geld op grond van onder meer het aantal inwoners en het aantal woningen, nu wordt gekeken naar de kans dat mensen in de bijstand komen.

Het komt Hilversum dit jaar te staan op een tekort van 4,4 miljoen op het bijstandbudget. Volgend jaar wordt het tekort 2,9 miljoen en in 2017 nog eens 1,9 miljoen. Omdat er een ingewikkelde compensatieregeling bestaat voor dit soort rode cijfers bedraagt het nettotekort voor Hilversum dik 2,4 miljoen dit jaar, bijna 2,5 miljoen volgend jaar en dik 1,9 miljoen in 2017.

Bussum krijgt dit jaar acht ton minder voor bijstandsuitkeringen. Voor welk bedrag de compensatieregeling de Bussumse schade beperkt, kon een woordvoerster woensdag niet zeggen.

De minister van sociale zaken kan van Hilversum en andere benadeelde gemeenten een ’brandbrief’ tegemoet zien, aldus de Hilversumse wethouder Eric van der Want. Intussen moet de gemeente echter met het beroerdste scenario blijven rekenen en daarvoor een oplossing zoeken.

Aan werk helpen

Het Hilversumse college heeft daarom besloten het ’schot’ tussen bijstand en Participatiewet weg te halen. In het kader van de Participatiewet begeleidt de Tomingroep mensen ’met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De bedoeling is zo veel mogelijk van deze mensen klaar te stomen voor een gewone baan in het bedrijfsleven (soms met een loonkostensubsidie). Hoe beter dat lukt, des te minder mensen hoeven een beroep te doen op een bijstandsuitkering.

Mensen met een ’loonwaarde’ van pakweg 80 procent hebben een goede kans op een gewone baan: hun arbeidsproductiviteit ligt nu al vrij hoog. Moeilijker ligt dat met de mensen met een loonwaarde van 0 tot 40 procent. Deze mensen wil Hilversum ’sociaal werk’ blijven bieden. Volgens een voorzichtige schatting gaat het om 200 mensen. Voor hun begeleiding wil het college het budget WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) inzetten.

Zou er voor al deze terreinen (bijstand, begeleiding naar werk, sociaal werk) onder de streep toch nog te weinig geld zijn, dat zal het college een greep doen in de reserve Sociaal Domein van nu 8,1 miljoen euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.