Buurt Huizen mag brug blijven bedienen

Marjolein Vos
Huizen

Niet oud-brugbediende Jan Schra maar de vrijwilligers van Stichting VaarKracht mogen nog het hele vaarseizoen de brug over de Aanloophaven in Huizen bedienen. Dit heeft het college van b en w dinsdagmiddag besloten.

Hiermee komt voorlopig een einde aan de soap rond de brug die al maanden de buurt in z’n greep houdt.

De brugproblemen ontstonden eind mei. VaarKracht verzorgde toen al bijna twee maanden de brugbediening, in opdracht van de gemeente. Twee andere gegadigden voor deze klus (de broers Henk en Jan Schra) waren het daar niet mee eens, en maakten bezwaar.

Het college van b en w besloot daarop de opdracht per 1 juli alsnog aan Jan Schra te gunnen. Reden: de aanbesteding was niet transparant verlopen en over Jan Schra waren nooit klachten geweest. Terug naar de oude situatie, leek b en w de beste optie. Dit tot woede van alle betrokkenen bij het inmiddels volop draaiende buurtinitiatief VaarKracht.

De buurt protesteerde, de politiek stelde vragen en verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek kwam flink onder vuur te liggen. Nu meldt zij dat Jan Schra tot twee keer toe heeft laten weten niet akkoord te gaan met de voorwaarden die de gemeente aan de brugbediening stelt. Daarom kiest het college nu voor VaarKracht, die de voorwaarden wel accepteert: Stichting VaarKracht

Jan Schra liet eerder weten dat de voorwaarden ‘uit de lucht waren komen vallen’. Verbeek stelt nu: ,,Onze voorwaarden zijn niet nieuw, gebruikelijk en kraakhelder. Denk aan het regelen van goed geïnstrueerde vervanging’’.

Het college meldt dat er in het najaar een programma van eisen ligt, op basis waarvan een tender zal worden uitgeschreven voor de brugbediening van volgend jaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.