Verdachte ’gelaten’ over straf doden Savannah

De rechtbank in Utrecht.© ANP

UTRECHT

De zeventienjarige jongen die vrijdag is veroordeeld voor doodslag op Savannah uit Bunschoten, heeft gelaten op zijn straf gereageerd. Dat zei zijn advocate Fleur Zijderveld nadat ze hem kort telefonisch had gesproken.

De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij had er wel graag bij willen zijn, maar dat leverde hem te veel stress op door de aanwezigheid van de vele media, zei Zijderveld.

Lees hier: Twee jaar cel en jeugd-tbs voor doden 14-jarige Savannah

Ze praat later vrijdag nog met hem. Ook zal ze zich nog samen met de jongen en zijn ouders beraden op een eventueel hoger beroep.

Zijderveld noemde de straf passend bij het oordeel van de rechtbank, ook al heeft haar cliënt altijd ontkend.

Hij geeft aan dat hij niet weet hoe ze is omgekomen en daar moet ik me als advocaat achter scharen, zei Zijderveld.

Ingevuld

Ze wijst erop dat de rechtbank veel gebeurtenissen heeft ingevuld en dat niet bekend is hoe het echt is gegaan. Dat betekent in haar ogen dat het strafrecht wordt opgerekt en dat dat een hoger beroep kan rechtvaardigen.

Maar het belang van haar cliënt staat voorop, zei ze. Ze vindt het belangrijk dat haar cliënt zo snel mogelijk een behandeling ondergaat.

Uit onderzoek blijkt dat hij een ontwikkelingsachterstand heeft. Ook zou hij narcistische trekken hebben en blijkt dat hij bij druk en krenkingen snel afwerend en agressief kan worden, zo hebben deskundigen geconcludeerd.

De jongen zou met aftrek van voorarrest nu nog tien maanden jeugddetentie moeten uitzitten, voordat hij verplicht en intensief zal worden behandeld.

De jeugd-tbs, een zogeheten PIJ-maatregel, duurt maximaal zeven jaar. Als hij daarna toch nog als gevaarlijk voor de samenleving wordt gezien, kan deze maatregel overgaan in tbs voor volwassenen Dat zou betekenen dat hij langdurig vast blijft zitten en verplicht wordt behandeld.

De rechtbank achtte de jongen verminderd toerekeningsvatbaar voor zijn daden en heeft aangegeven dat een langdurige en gedwongen behandeling noodzakelijk is.

De nabestaanden van Savannah luisterden in een andere zaal naar de uitspraak. Zij wilden de pers niet te woord staan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.