Wijdemeren: betaalbaar wonen, vooral voor jongeren

Ronald Frisart
Wijdemeren

In Wijdemeren moeten meer betaalbare woningen verrijzen en daarbij moet het vizier vooral gericht zijn op jongeren en jonge gezinnen.

Dat staat in de ’Woonvisie Wijdemeren 2016-2020’. De raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken kon zich er dinsdagavond goed in vinden, dus het moet raar lopen wil de gemeenteraad er binnenkort niet mee instemmen. Wat daarbij helpt, is dat wethouder Betske van Henten (wonen) de fracties eerder al heeft gevraagd wat ze in de woonvisie opgenomen willen zien.

Wel had in de commissie de VVD was bij monde van Martin Vuyk nog enige kritiek. Vuyk wees erop dat eerder flink is gedebatteerd over de vraag of een betaalbare woning tot 210.000 euro moet kosten of dat het voor 180.000 ook wel kan. Het college heeft de grens bij 180 mille gelegd en de meeste fracties vinden dat prima. Volgens Vuyk is dat echter ’niet realistisch’. ,,Wel als er iets aan de grondprijs wordt gedaan’’, wierp Joost Boermans (D66) tegen. ,,En als er gestapeld wordt gebouwd’’, aldus wethouder Van Henten. Het voornemen is dat bij nieuwbouwprojecten 2/5 van de woningen worden gestapeld. Hoe hoog? Dat kan per project verschillen, stelde Van Henten.

Ook was de VVD ontevreden dat is vastgelegd dat bij nieuwbouwprojecten voortaan ’ten minste 1/3’ uit sociale woningen moeten bestaan. ,,Dat ’ten minste’ stond er eerder niet bij’’, aldus Vuyk. Klopt, antwoordde de wethouder, ’maar het is nu wel onze ambitie’ - vastgelegd overigens toen de vorige week afgetreden VVD-wethouder Peter Smit nog in het college zat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.