’Niet durven dromen dat ze zó genoten’

Zeb en Raf genieten met volle teugen van stoere verwendag.© Foto De Opkikker/Ingrid Hardorff

Jetty Claus
Soest

Met een snelheid van meer dan 200 km per uur scheuren in een Porsche, welke stoere jongen wil dat niet? Hartpatiënt Zeb (11) uit Soest had zaterdag bij de verwendag van Stichting Opkikker in de Eemhof de dag van zijn leven. Zijn broertje Raf (9), met het syndroom van Down, mocht bij de reptielen- en roofvogelshow een slang vasthouden.

,,We hadden niet durven dromen dat het zó geweldig was. Wat er allemaal voor ons uit de kast werd gehaald! Ze hebben enorm genoten”, aldus moeder Ingeborg Hooijberg. Zeb zit in groep acht. Toen hij het filmpje zag, was hij bang dat het voor hem te kinderachtig zou zijn. Dat viel mee. Opkikker-vrijwilligers hadden overal rekening mee gehouden, onder meer met het feit dat Raf bang is voor clowns. ,,In een filmpje had hij gezien dat er ook politieagenten waren. Hij bleef vragen wanneer komen die nou? Speciaal voor ons zijn ze na het volle dagprogramma - met ook kookworkshop en lasergamen - in politiepakken gehesen om ’boeven’ te gaan vangen.”

Het gezin heeft een turbulent jaar achter de rug. Zeb groeide tot zijn elfde gezond op, al viel hij weleens flauw. Dit voorjaar was er echter grote paniek, twee ambulances stonden voor de deur vanwege een hartstilstand. Hij kreeg een pacemaker en er waren ook daarna nog complicaties. Ineens zat het gezin Hooijberg met twee kinderen die extra zorg nodig hebben. Dit jaar werden beide jongens zelfs gelijktijdig opgenomen in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en in Tergooi. . ,,Mijn man sliep bij de een en ik bij de ander”, vertelt moeder Ingeborg.

,,Je leeft in een soort bel. Het verstand gaat op nul. Als je het vooraf zou vertellen, denk je: ’dat zou ik nooit kunnen’. Maar je hebt geen keuze.” De maatschappelijk werkster van Tergooi had hen voorgedragen voor de opkikker. Zeb had vrijdag een zwaar onderzoek in het WKZ. ,,Hij is op een leeftijd dat hij dingen gaat beseffen.’’

De opkikker was een bijzondere ervaring, net als de dolfijnentherapie op Curaçao voor Raf, waar hij veel baat bij had. Het gezin is er twee keer voor afgereisd naar de Antillen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.