Buurt schrikt van Larense woningoverval: ’Komt wel heel dichtbij’

Annemarie de Jong
Laren

De gewelddadige woningoverval in de Larense Sint Janstraat, waarbij bewoners zijn vastgebonden en mishandeld, heeft ook grote impact op de buurt.

Op eerste paasdag doet de politie grootschalig buurtonderzoek in het blok rond de villa, waar in de nacht van zaterdag op zondag twee overvallers naar binnen drongen. Deur aan deur wordt aangebeld. ,,Wij vragen of bewoners relevante informatie hebben en of ze eventuele camerabeelden willen veiligstellen”, legt een agent uit. Hoewel er inderdaad camerabeelden beschikbaar zijn, hangen er volgens hem ook ’dummycamera’s’.

De politieman merkt dat de impact van de overval groot is. ,,De wijk is erg geschrokken. ’Het komt nu wel heel dichtbij’, zeggen mensen. ’Als het daar kan gebeuren, kan het bij mij ook’. Mensen willen weten wat er is gebeurd en wat ze zelf kunnen doen om dit te voorkomen. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en hang camera's op. Daarmee vergroot je ook de pakkans.”

Buurtwhatsapp

Volgens de agent sliepen de meeste mensen op het tijdstip van de overval en is het gros ingelicht via de buurtswhatsapp. Bij bewoners die niet thuis zijn, laat de politie een brief achter.

Een Laarder die zijn hond uitlaat en vlakbij woont, noemt de woningoverval ’zorgelijk’. Bij een kantoorpand naast hem is pas ingebroken en hijzelf was twee keer slachtoffer van een woninginbraak terwijl hij in het buitenland was. ,,Het zijn grote huizen met hoge heggen. Kennelijk dénken ze dat hier wat te halen valt.”

Paasboeketje

Niet iedereen weet wat er aan de hand is. Een ouder echtpaar doet open voor de kinderen en kleinkinderen die met een paasboeketje op de stoep staan. ,,Nee, we weten van niets. Niets gehoord, niets gezien”, reageert de bewoner.

Bij de overvallen woning is de poort dicht. Binnen moet zich een drama hebben afgespeeld. Toen één van de bewoners rond 01.00 uur zijn woning wilde binnengaan werd hij uit het niets vastgepakt. Twee verdachten drongen het huis binnen. Drie aanwezige bewoners werden bedreigd en mishandeld. De verdachten eisten geld en bonden de bewoners vast. Daarna ging het duo er in onbekende richting vandoor.

De bewoners wisten zichzelf te bevrijden en belden om 02.00 uur de politie. Ze liepen allemaal verwondingen op door de mishandeling en één slachtoffer moest voor controle naar het ziekenhuis.

Getuigen

De politie maakt jacht op twee mannen van ongeveer 1.85 m. lang. Eén met een breed postuur en lage stem en de ander is smal met een zware stem. Beiden hebben een buitenlands accent.

De recherche zoekt camerabeelden en getuigen die voor of na de overval iets opvallends hebben gezien in de omgeving van de Sint Janstraat. Ook informatie over de overvallers en hun vluchtroute kan gemeld worden bij de recherche in Hilversum (0900-8844), of anoniem via 0800-7000.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.