Opnieuw ontslaggolf bij Amaris

Centrale hal van Amaris Voor Anker in Huizen. Archieffoto Studio Kastermans

Centrale hal van Amaris Voor Anker in Huizen. Archieffoto Studio Kastermans

Ronald Frisart
Hilversum

Een nieuwe ontslagronde bij Amaris Zorggroep kost 150 à 200 zorghulpen op niveau 1 en 2 en voedingsassisten hun baan. Het gaat omgerekend om zo’n tachtig fulltime banen (fte). De mensen die per 1 november boventallig worden, zijn inmiddels per brief geïnformeerd.

Amaris-bestuurder Jan den Ouden heeft dat dinsdag bevestigd. Amaris exploiteert dertien zorginstellingen in het Gooi, de Vechstreek en het Eemland.

Met de vakbonden is een tot eind dit jaar lopend sociaal plan overeengekomen. Zo is er een mobiliteitsbureau ingericht. Dat gaat proberen mensen binnen of buiten Amaris aan ander werk te helpen. Eind dit jaar blijkt hoeveel mensen uiteindelijk worden ontslagen.

Volgens Den Ouden is het vooralsnog de laatste ontslaggolf bij Amaris. Vorig jaar werd al gereorganiseerd in directie, management en ondersteuning. Daardoor werden zo’n tachtig mensen boventallig.

Zwaardere zorg

De sanering is volgens Den Ouden onontkoombaar doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Senioren doen daardoor minder een beroep op plaatsen in verzorgingshuizen en als ze dat wel doen. hebben ze zwaardere zorg nodig. Daarvoor is beter geschoold personeel nodig dan de niveaus 1 en 2 van nu.

Het niet de eerste ontslagronde in de regionale zorg en de laatste zal het ook niet zijn. Op 1 maart zette Hilverzorg al ruim zeventig zorghulpen niveau 1 (37 fte) aan de dijk. Zo’n 160 zorghulpen niveau 2 (rond tachtig fte) hebben dit jaar nog een baangarantie, maar raken hun werk na de jaarwisseling kwijt, aldus een woordvoerster van Hilverzorg.

Eind dit jaar is duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. Daarna worden de ondersteunende diensten onder de loep genomen. Hoeveel banen daar vervallen, is nog niet bekeken.

7,8 miljoen

Om mensen die er nu of volgens jaar bij onder meer Amaris en Hilverzorg uit vliegen aan het werk te helpen is de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT) bedoeld. Daarvoor heeft het ministerie van VWS de Regio Gooi- en Vechtstreek 7,8 miljoen euro toegezegd.

Pas als VWS het regionale HHT-plan in orde vindt, komt Den Haag met het geld over de brug. Volgens Actiz, koepel van zorgbedrijven, schendt de regio met het plan CAO-regels. Vindt het ministerie dat ook, dan kan de regio fluiten naar die 7,8 miljoen euro - en naar de banen die daarmee moeten worden geschapen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.