Soester eist 1,2 miljoen schadevergoeding van gemeente

Eric Lorier

Hoewel Soester Anton van Hofslot onlangs na jaren strijd een woonbestemming voor zijn pand aan de Birkstraat heeft gekregen, eist hij alsnog een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro van de gemeente Soest. Deze schadeclaim ligt inmiddels bij de Raad van State.

Volgens Van Hofslot heeft hij de afgelopen jaren enorm veel kosten gemaakt en schade geleden, omdat het gemeentebestuur lange tijd dwars lag in zijn streven een woning en paardenbedrijf in de schuur van de voormalige ouderlijke boerderij te beginnen. Jarenlang weigerde de gemeente vergunningen te verlenen voor de bewoning van de schuur en het houden van paarden in stallen. Inmiddels heeft Soest bakzeil gehaald wat betreft de woning, maar het paardenbedrijf wordt nog altijd door de gemeente verboden.

De ruzie tussen Van Hofslot en de gemeente Soest liep de afgelopen jaren geregeld hoog op. Zo dwong de gemeente Van Hofslot een paar jaar geleden zelf aangebrachte woonvoorzieningen uit de woonschuur te slopen. De schuur was in 2013 na talloze dwangprocedures van binnen bijna geheel ontmanteld en bijkans onbewoonbaar.

De gemeente Soest eiste bovendien dat Van Hofslot ook de noodvoorzieningen zoals provisorisch sanitair en een nooddouche zou verwijderen. De gemeente wilde tot vorig jaar het beleid ineens wijzigde aan de Birkstraat 133a hoogstens toestemming geven voor een schuur voor opslag. Anton van Hofslot werd na de sloop van de woonvoorzieningen zelfs gedwongen een caravan uit de schuur te verwijderen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.