Gastouders moet flink dokken

Eugène Staffhorst
Hilversum

Wie als gastouder iets wil bijverdienen, moet vaak honderd uur of meer aan de slag om de kosten van het legestarief terug te verdienen.

De gemeente Baarn spant in deze regio de kroon met een tarief van een €652,35 voor inschrijving van een gastouder in het landelijk register. Bunschoten doet daar niet veel voor onder (€637,00). Ook de BEL-gemeenten (€503,00 euro in Blaricum, Eemnes, Laren) en Soest (€333,90) staan op de lijst van 60 duurste gemeenten voor gastouderopvang.

Verlagen

Deze gemeenten kregen onlangs een brief van Viaviela en 4Kids, twee landelijke organisaties op het gebied van kinderopvang, met het verzoek de leges te verlagen of af te schaffen.

Volgens hen is uit onderzoek vast komen te staan dat in gemeenten waarin leges worden geheven, 26 procent minder aanmeldingen zijn van gastouders. Gastouders die de forse leges niet kunnen betalen, gaan informele opvang aanbieden en verdwijnen in het grijze circuit.

Er is geen controle meer op de veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang, zo waarschuwen de landelijke organisaties.

Volledig

Baarn rekent de daadwerkelijke kosten volledig door aan gastouders, zo liet de gemeente vorig jaar weten naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie. Inspectie van de gastouderopvang door de GGD kost vijf uur (à 88 euro, waarvan de gemeente tweederde betaalt). Voor controle en handhaving door de gemeente wordt drie uur berekend (à 105 euro).

Ook de BEL-gemeenten berekenen vijf uur inspectie door de GGD en maar liefst zes uur voor het beoordelen en de administratieve afhandeling van de aanvraag door de eigen ambtenaar.

Gepeperd

Ruim 1000 euro is de gepeperde rekening voor de gastouder. Aangezien dit ook de politiek te gortig werd, is het tarief nu gehalveerd, maar nog steeds hoog.

Baarn wijst erop dat ouders die hun kind onderbrengen bij een gastouder dat niet officiëel geregistreerd staat, geen toeslag voor kinderopvang ontvangen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.