Verongelukte rij-instructeur wilde net gaan afbouwen

Bij de overgang aan de Herenstraat in Bussum waar rij-instructeur Henk Reinink overleed, legt een oud-leerling van hem donderdag bloemen.
© foto studio kastermans/leon dakkus
Bussum

Om negen uur ’s morgens sprak hij rij-instructeur Henk Reinink nog bij het CBR in Eemnes. ,,We hadden dinsdagochtend allebei een leerling die examen deed. Het lesuur daarna is het gebeurd. Verschrikkelijk.” Voor Michael Sonderman, eigenaar van de Hilversumse rijschool Bosch Veenstra, is het twee dagen na het ongeval met de lesauto op de spoorwegovergang in Bussum nog steeds gissen waarom zijn collega niet op tijd uit de auto kon komen.

,,Ongelooflijk aardige man. Geliefd en gewaardeerd in onze wereld. We kennen ook rotte appels, dat was hij zeker niet. Hij vertelde dat hij inmiddels een aow’tje heeft en aan het afbouwen is. Ik geloofde gewoon niet dat hij al 66 was. Hij zag er echt veel jonger uit.”

Lees ook: ’Spoorwegovergang Bussum levensgevaarlijk’

De rijschoolwereld is in shock over het drama dat zich op de overgang op de Herenstraat voltrok. De lesauto van Henk Reinink kwam midden op de overweg tot stilstand.

De 18-jarige leerlinge uit Bussum wist op het nippertje uit de auto te springen. Een seconde later sleurde de aanstormende intercity de auto mee. De rij-instructeur overleed ter plekke.

Kippenvel

,,Hij heeft tien jaar bij ons gewerkt. Rustige, aardige man”, vertelt Jan ter Beek, eigenaar van de gelijknamige rijschool in Bussum.

,,Kippenvel toen ik het hoorde. Hij woonde jarenlang in het Spiegel. Toen hij naar Vathorst verhuisde is hij een eigen rijschool begonnen. Het Gooi kende hij goed, dat bleef zijn werkgebied.”

Lees ook: Dodelijk ongeluk op spoorwegovergang Bussum: trein botst op auto

Ook Ter Beek heeft geen idee waarom het zo vreselijk misging. ,,De motor zou afgeslagen zijn. En dan duurt het even voordat je met het start-stopsysteem de motor weer aan hebt. Er zit maar acht seconde tussen de bomen die neergaan en de trein die tachtig kilometer per uur rijdt. Dat gaat heel snel. Misschien heeft hij geprobeerd om de auto nog te redden.”

Zijn collega Sonderman vermoedt ook dat hij gepoogd heeft om de auto te starten.

,,Vroeger kon je altijd nog op de startmotor wegkomen. Dan rolde de auto schokkend door. Dat gaat met het start-stopsysteem niet meer. Misschien was er een storinkje in het systeem en dan moet je eerst resetten. Het blijft gissen. Ik hoorde een verkeerspsycholoog zeggen dat mensen in noodsituaties vluchten, bevriezen of vechten. Hij heeft blijkbaar gevochten voor zijn auto. Ik zou vluchten, denk ik. Maar je wéet niet hoe je reageert.”

Dat hij onwel geworden is kan Sonderman zich niet voorstellen. ,,Toen ik hem die ochtend sprak was er niets geks met hem aan de hand.”

De honderden rij-instructeurs in de regio hebben na het ongeluk intensief contact met elkaar via verschillende whatsappgroepen.

,,Iedereen steunt en belt elkaar. Maar de lessen moesten dinsdag gewoon doorgaan. Ook voor de leerlingen is het heftig”, weet Ter Beek. ,,Het is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie. Instructeurs komen niet bij elkaar over de vloer, maar we kennen elkaar wel allemaal. Onderweg steek je je hand even op.”

De uitvaart van Henk Reinink vindt dinsdag in Leusden plaats. Veel collega-instructeurs uit de regio nemen dan afscheid van hem.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.