Voorzichtig optimisme in Gooise filialen van modeketen Witteveen

De filialen blijven voorlopig nog open, tot nader bericht van het hoofdkantoor.© Marloes Kamer

Marloes Kamer
Bussum

Modeketen Witteveen, met bijna honderd filialen, is dinsdagavond failliet verklaard bij de rechtbank Midden-Nederland. Ondanks het plotselinge nieuws blijven de winkels voorlopig nog gewoon open.

In het Baarnse vestiging loopt de ene na de andere vaste klant binnen. Voor filiaalmanager Louise Jacobs kwam het nieuws volledig onverwacht. „Ik werd ’s avonds om acht uur gebeld”, vertelt ze. „Ik heb tot drie uur ’s nachts wakker gelegen en dacht: wat moet ik nu? In de media werd ochtend gezegd dat alle winkels dicht zouden blijven, maar dat klopt niet.”

Curator Rinke Dulack van advocatenkantoor Van Benthem & Keulen heeft besloten om de winkels tot nader order open te houden. Alleen de website is uit de lucht. De vierhonderd medewerkers zitten voorlopig nog in onzekerheid. Het bankroet lijkt vrij onverwacht: vorige week opende het modebedrijf nog haar eerste filiaal in Friesland.

Hopen op een doorstart

In Baarn prijkt de merknaam sinds 2010 op de muur. Sindsdien werd een vaste klantenkring opgebouwd, legt de filiaalmanager uit. „Witteveen heeft Baarn weer op de kaart gezet. Het is gek, maar ik heb er wel vertrouwen in. Mensen bellen op en laten weten dat ze aan ons denken. Dat is het dorpsgevoel, de saamhorigheid. Als de stekker eruit wordt getrokken is er niets meer voor deze doelgroep. Dat zou zo zonde zijn.”

(Lees hier: Winkelketen Witteveen Mode bankroet)

Daarom hoopt Jacobs op een doorstart, iets waar de curator ook op aan lijkt te sturen met het open houden van de winkels. Jacobs: „We zijn geen V&D, maar als je kijkt naar het aantal modezaken dat de afgelopen tijd een doorstart heeft gemaakt, dan kan het wel. Maar goed, er zullen ongetwijfeld koppen rollen en ontslagen vallen. ”

Eén van haar vaste klanten is Fieke de Rijke. Terwijl het personeel dinsdagavond te horen kreeg dat het bedrijf failliet was verklaard, kreeg zij een telefoontje dat haar roze topje klaar lag in de winkel.

Ze glimlacht: „Vanmorgen hoorde ik het nieuws. Ik dacht, ik ga maar eens kijken of ze open zijn.” Volgens De Rijke is haar favoriete winkel onmisbaar in Baarn. „Als dit dicht gaat, moet ik naar Hilversum, Amersfoort of Utrecht. Maar dat wil ik helemaal niet.” Voorlopig zal ze haar weg naar de winkel nog blijven vinden: „Op de radio werd vanmorgen denigrerend gezegd dat deze winkel voor ouderen van boven de vijftig is. Maar ja, wees blij dat het er is.”

Ook in Bussum staan de deuren nog wijd open. Bij de paskamer wordt een pantalon op maat afgespeld, terwijl nieuwe klanten zich alweer bij de kassa melden. Net zoals in Baarn, zal de situatie voorlopig niet veranderen: „We wachten op een herstart. En verder wil ik mij er niet mee bemoeien”, aldus een medewerkster. „We horen vanzelf wat er met ons gaat gebeuren.”

Problemen

Uit jaarcijfers van 2015 blijkt dat de schuld van Witteveen zo’n negen miljoen euro bedroeg. Huisbank ABN Amro kreeg begin vorige maand van toezichthouder AFM toestemming om een deel van de schuld om te zetten in gedeeld eigenaarschap. Zover is het niet meer gekomen. De belastingdienst heeft het faillissement aangevraagd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.