Woensdag nog geslaagd, donderdag niet meer

Ronald Frisart
Hilversum

Door een foutje van College De Opmaat in Hilversum kreeg Monica (16) uit Huizen woensdag onterecht te horen dat ze geslaagd was voor haar vmbo tl. De dag daarna bleek dat Monica toch te laag had gescoord en herexamen moet doen. Directeur Ilonka Vos van de school noemt het ’vreselijk’ wat er is gebeurd.

Gezien de erg korte voorbereidingstijd – het her zou deze dinsdag worden afgenomen – hebben Monica en haar moeder besloten van de herkansing af te zien. En dus gaat Monica na de zomervakantie niet van haar woonplaats Huizen naar het ROC in Amsterdam om een opleiding te volgen voor analiste in een laboratorium. In plaats daarvan gaat ze nog een jaar naar De Opmaat.

De Duitsers zeggen het zo, naar Goethe: ’Himmelhoch jauchzend zum Tode betrübt’. Binnen een etmaal waren dat de twee emoties die zich van Monica (16) meester maakten. Oorzaak: een fout van De Opmaat, de school waar ze eindexamen vmbo tl heeft gedaan.

Woensdag was ze de hemel te rijk, vertelt haar moeder, Carla Posthumus. Het meisje had een beroerde tijd achter de rug. Haar vader overleden, de nieuwe partner van haar moeder aan de chemo. ,,Ze heeft veel van school gemist, dus ging ze ervan uit dat het geen zin had examen te doen. Maar op school zeiden ze dat ze het moest kunnen, dus deed ze het toch’’, vertelt Posthumus.

GeslaagdAfgelopen woensdag belde Monica’s mentor: ze was geslaagd, als ze maar één van de drie vakken waarvoor ze een vijf had gescoord zou laten afvallen. Dat kon, omdat ze in zeven vakken examen had gedaan.

Van hun woonplaats Huizen togen moeder en dochter naar Hilversum. Duits werd geschrapt.

Toen kwam de donderdagochtend. Moeder en haar nieuwe partner stonden op het punt in een taxi te stappen voor een behandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Telefoon. ,,De directeur vertelde dat ze Monica’s resultaten nog eens hadden berekend. Toen was gebleken dat ze niet aan de eis voldeed dat ze voor de vakken bij het centraal schriftelijk minimaal 5,5 moest scoren. Ze kwam uit op 5,1.’’ En afschuwelijk moment. Moeder moest met haar partner naar het AVL, Monica thuis achterlatend.

HerexamenDe enige mogelijkheid om nog aan het vmbo-diploma te komen was herexamen biologie doen en dat vak optrekken van 5,2 naar 7,6. Herexamendag: dinsdag 17 juni. Moeder Carla: ,,Volgens haar eigen biologielerares zou ze het moeten kunnen, maar niet in zo weinig dagen’’. Daarop hebben Monica en haar moeder de knoop doorgehakt: dan maar geen her, en volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

In een reactie laat Opmaat-directeur Ilonka Vos bij herhaling weten hoe afschuwelijk zij vindt wat Monica is overkomen.

Nooit,,In eerste instantie hebben we over het hoofd gezien dat Monica niet voldeed aan de 5,5-eis. Toen ze Duits had laten vallen hebben we haar nieuwe cijferreeks in de computer ingevoerd. Toen bleek dat ze bij het schriftelijk gemiddeld 5,1 had gehaald. Zoiets is nog nooit voorgekomen en we hopen het ook nooit meer mee te maken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.