Bewonersplan Braadkamp valt goed

Leilinden, bankjes, bomen en speelwater.© foto holland media combinatie

Edward de Vries Lentsch
Eemnes

De Braadkamp gaat wat omwonenden betreft weer een heel aantrekkelijk, uitnodigend plein worden met bomen, bankjes en speelse fonteintjes. De ideeën werden maandagavond gepresenteerd aan de Eemnesser politiek door tuin- en landschapsarchitect Theo van ’t Klooster.

Al snel waren de omwonenden het eens dat het plein in het midden geen auto’s mag krijgen, wel water en ergens een gruttobeeld. ,,Een open ruimte met objecten (cortenstalen bloembakken en banken) die (deels) met een vorkheftruck opneembaar zijn. Verder waterspuwers, als speel- en kijkobjecten. Bewegende lijnen naar de Minnehof. Het water valt in een overrijdbaar rooster. Spotjes lichten de waterstralen aan. Het rooster dempt het klaterende geluid’’, schetste Van ’t Klooster die benadrukt dat er sprake is van verfraaiing, dus geen herinrichting.

,,In de voortuinen van de woningen leibomen (tegen invallende zon, red.). De meeste bewoners voelen hier wel voor. Hierdoor ontstaat een groene pleinwand.’’

De Braadkamp was vroeger de centrale plek in het boerendorp Eemnes. Het verhaal wil dat Kozakken in 1813 die kwamen helpen bij het verslaan van Napoleon, op deze plaats hun kampement hadden en bij Hilhorst gestolen vee roosterden. Vandaar de naam braadkamp.

Over historie gesproken. De canon, het inmiddels ernstig versleten tegelveld met de geschiedenis van Eemnes, wordt opgeofferd. De tegels keren, na restauratie, waarschijnlijk terug bij het Huis van Eemnes.

Lof

De voorstellen van de omwonenden anno 2017 voor het parkeerplein vielen zonder uitzondering in de smaak bij de aanwezige gemeenteraadsleden die veel lof hadden voor het creatieve denkwerk.

Het bewonerscollectief moest rekening houden met randvoorwaarden. Het verbinden van de Braadkamp en de Minnehof was niet gewenst door de gemeente. Wethouder Niels Rood lepelde andere voorwaarden op: ,,Voldoende parkeergelegenheid (blijft gelijk, red.) voor de klanten van de winkeliers. Er moest ruimte blijven voor evenementen, vandaar verwijderbaar pleinmeubilair. Dit plan is iets duurder dan het oorspronkelijke budget van 150.000 euro. Daar komen we in een later stadium bij de raad op terug.’’

De gemeente gaat zich dus verder over de uitwerking buigen. ,,Tot nu toe hebben we ons er niet mee bemoeid en vind ik het een geslaagd experiment, maar we moeten het nu als gemeente oppakken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.