Bala in Huizen: ’Tijd voor je zelf, een aai over je bol’

© Foto: Studio Kastermans/Ronald Smeenk

Marjolein Vos
Huizen

Take Care of Yourself. Dat is het motto van bewustzijnscentrum Bala in Huizen. Hier wordt van 7 tot 11 november de Week van de Mantelzorg gehouden. Een week waarin mensen - jong en oud - die langdurig, intensief zorgen voor een naaste gratis kennis kunnen maken met de vele activiteiten van het centrum.

Therapie, coaching, voeding, hoofd- en voetmassage, yoga, mindfulness, opleidingen, tal van workshops; er is van alles te ontdekken bij Bala, waar altijd staat het bewustzijn van de mens centraal staat. De uitdaging voor Bala is nu vooral: ’Hoe bereiken we de mantelzorger’.

„Dat is gewoon ontzettend lastig. Om te beginnen voelen mensen zichzelf vaak geen mantelzorger”, vertelt Helly Lanphen (massagetherapeut bij Bala). „Ook al zijn ze eigenlijk 24/7 voor een ander aan het zorgen.” Die ander, dat kan een demente partner zijn, of een chronisch ziek kind, een buurvrouw met parkinson of een gehandicapt broertje.

„Mensen vinden het heel normaal en vaak ook mooi en zinvol om voor een ander te zorgen. En dat is natuurlijk zo. Bij Bala benadrukken we die positieve insteek. Alleen hebben mantelzorgers vaak de neiging om zichzelf te vergeten. Dat kan je op den duur opbreken”, zegt Crescentia Heuvingh van Bala. „Het is heel belangrijk om zo nu en dan tijd voor jezelf te maken. Even aandacht voor jou. Aangeraakt worden. Dat kan door massage, maar ook in mijn yogalessen merk ik hoe fijn mensen het vinden om even helemaal met zichzelf bezig te zijn. Aan het einde van de yogales dek ik mensen wel eens even toe met een dekentje, even een aai over de bol. Dat doet mensen goed, kinderen en ouderen. Dat maakt niets uit. Ze stralen na afloop.”

Lanphen en Heuvingh willen niet dat de aandacht voor mantelzorgers zich bij Bala beperkt tot die ene week. Daarom gaat op 10 november (dat is de landelijke Dag van de Mantelzorg) het Mantelzorgcafé van start: „We willen vanaf dat moment eens per maand, of eens in de twee maanden mantelzorgers, zorgverleners en gezondheidswerkers de gelegenheid bieden om elkaar te treffen in een ontspannen omgeving. We zullen iedere keer een spreker uitnodigen die iets kan vertellen over zaken die mantelzorgers interesseren. Er zal ruimte zijn voor creativiteit. Maar ook gewoon tijd om met een kop koffie of ervaringen en tips uit te wisselen. We merken dat mensen elkaar op die manier enorm kunnen helpen.”

Bala werkt samen met Versa Welzijn, de Vrijwilligerscentrale en Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Alle info over het centrum, het programma en aanmelden voor activiteiten tijdens de Week van de Mantelzorger: www.bewustzijnscentrum-bala.nl

aan de Trompstraat 1 in Huizen,

telefoon: 06-57585328.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.