Van Rouwendaal grijpt net naast vierde EK-goud

© Foto EPA

ANP
GLASGOW

Sharon van Rouwendaal is er bij de Europesese kampioenschappen openwaterzwemmen in Glasgow net niet in geslaagd een vierde gouden medaille te veroveren. De Nederlandse werd na 25 kilometer in de eindsprint net verslagen door de Italiaanse Arianna Bridi.

Van Rouwendaal won eerder de 5 en 10 kilometer en de teamwedstrijd. De Française Lara Grangeon werd derde.

Van Rouwendaal zwom aan de leiding maar miste na een kleine 20 kilometer een boei waardoor ze 200 meter extra moest zwemmen en plots ruim een minuut achter lag op haar twee overgebleven concurrentes. Ze leek kansloos voor het goud, maar in de slotfase passeerde ze het tweetal weer. Bridi bleef in haar spoor, kwam langszij en tikte een fractie eerder aan. Het verschil was minder dan een tiende van een seconde.

„Ik had kramp en was duizelig, naar omstandigheden ben ik nog heel erg goed gefinisht”, vertelde Van Rouwendaal bij de NOS. „Ik had er zelf voor gekozen zo hard mogelijk bij de anderen weg te zwemmen. Je hoofd gaat alle kanten op, ik zag het niet meer zo goed en voelde dat het ondiep werd”, omschreef ze hoe ze merkte dat ze een boei had gemist. Inmiddels hadden de mannen de vrouwen bijgehaald en zwommen Bridi en Grangeon even in hun spoor. „Ik kwam in een tweede groepje mannen, maar die gingen niet hard genoeg. Ik had zo veel adrenaline dat ik weer naar de kop zwom. Maar eigenlijk was ik kapot en kreeg ik ook nog kramp in mijn kuiten.”

Toch kon Van Rouwendaal tevreden terugkijken op de EK: „Ik kwam hier voor één gouden medaille.”

Esmee Vermeulen werd zevende op ruim vijf minuten van Bridi, die op de WK van 2017 zowel op de 10 als op de 25 kilometer het brons veroverde.

Bij de mannen ging het goud naar de Hongaar Kristof Rasovszky. Hij bleef de Rus Kirill Beljajev e de Italiaan Matteo Furlan net voor. Pepijn Smits, zaterdag nog winnaar met het team op de gemengde estafette, werd achtste. Ferry Weertman, de winnaar van de 10 kilometer, liet de 25 kilometer schieten.

Meer nieuws uit Sport Regionaal