Hilversum herdenkt MH17: ‘Emoties komen weer naar boven’ [video]

1 / 4
Floris Noort
Hilversum

Hilversum staat vandaag, precies een jaar nadat de hele wereld werd opgeschrikt door de MH17-ramp, stil bij deze gebeurtenissen en herdenkt daarbij de vijftien Hilversumse slachtoffers. De zonnebloem staat daarbij centraal en wordt gezien als een poging om Hilversum met de Oekraïne te verbinden en andersom.

Voor iedereen die daar behoefte aan heeft, is de Vituskerk vandaag tot 19.00 uur geopend. Iedereen is dan welkom om te herdenken en/of het herinneringsboek te tekenen. Voor nabestaanden is vanavond een kleine, besloten herdenkingsbijeenkomst.

,,Ik verwacht een indrukwekkende dag waarbij verdriet overheerst, maar ook ruimte is voor ontspanning”, zei pastoor Jules Dresmé van de St. Vituskerk vrijdagmorgen. Hij had daarvoor samen met burgemeester Pieter Broertjes zeven schalen met zonnebloemen geplaatst op het trottoir tussen de kerk en het Gooilandplein.

Door heel Hilversum – rotondes, station en raadhuis - heeft de gemeente maar liefst 800 zonnebloemen geplaatst.

Rond half twaalf overhandigde Broertjes nog eens vier zonnebloemen, waarvan de zaadjes uit het rampgebied komen. Hij reikte deze uit aan vertegenwoordigers van de Gooise Atletiek Club, Altius, Olympia en het Roland Holst College.

De getroffen families waren lid van deze verengingen en/of gingen naar deze school. Namens Altius nam Tom Verdam, vorig jaar voorzitter, de bloem in ontvangst. Hij sprak van een ‘zware dag’. ,,Een jaar is zo voorbij. Helemaal als je het zoals de laatste tijd weer continu op televisie voorbij ziet komen. Dan komen alle emoties weer naar boven.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.