Onrust over 'vuurwerkonderzoek' in Weesp

Redacteur Hilversum
Weesp

Bianca en Kees de Graaf van de Weesper stichting Flora en Faunabescherming zijn zich een hoedje geschrokken van een telefoontje van een ’vuurwerkexploitant’. ,,We werden een dag of tien geleden benaderd door een meneer van een evenementenbureau die onze medewerking vroeg aan een onderzoek naar het effect van vuurwerk op broedende vogels’’, vertelt Bianca de Graaf.

,,De proef zou moeten uitwijzen of vogels worden verstoord door vuurwerk’’, aldus De Graaf. De stichting voert al geruime tijd strijd tegen het vuurwerk dat op Koninginnedag wordt afgestoken op schans De Nieuwe Achtkant in Weesp. In 2012 en 2013 had de stichting succes toen de rechtbank het afsteken van vuurwerk op Koninginnedag verbood in de nabijheid van broedende vogels. De rechter vond echter ook dat er te weinig gegevens bekend zijn over het verlaten van nesten door broedende vogels om vast te kunnen stellen dat vuurwerk daar een rol bij speelt.

Voorzitter Hans Burggraaff van de Oranjevereniging Weesp is daarop ingehaakt en heeft de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) gevraagd of zij daar onderzoek naar kan doen. ,,Ons als oranjevereniging gaat het erom dat er onderzoek komt naar de vraag wat vuurwerk doet met vogels’’, zegt Burggraaff in een toelichting. ,,Nu zijn er geen bewijzen voorhanden of vogels wel of niet hun nesten verlaten. Wij zijn bijzonder geïnteresseerd in de uitkomst. Waarom zouden vogels door vuurwerk worden verjaagd en bij onweer blijven zitten?’’

Burggraaff kwam in contact met VEN-voorzitter Gerrit Wagenvoort, die hij vroeg of hij in Weesp eens poolshoogte kan nemen. ,,Wagenvoort is een beleefde en vriendelijke natuurliefhebber die we vrij laten in zijn manier van onderzoek’’, stelt Burggraaff. Wagenvoort heeft naar eigen zeggen Bianca de Graaf benaderd met het voorstel om eens te komen praten over zo’n onderzoek. De Graaf verkeerde echter in de veronderstelling dat de vertegenwoordiger van de vuurwerkbranche een extra vuurwerkevenement in Weesp wil organiseren om te kijken hoe broedende vogels daarop reageren.

Wagenvoort bestrijdt dat hij extra vuurwerk gaat afsteken. ,,Het was de bedoeling dat ik de avond voor Koningsdag, zoals we nu zeggen, samen met de vergunningverlener, de stichting van mevrouw De Graaf en een vertegenwoordiger van de oranjevereniging een inventarisatie zou maken van de broedende vogels. Ik zou de nesten willen fotograferen en na het vuurwerk de plekken nogmaals nalopen. Zo kun je objectief vaststellen wat de feiten zijn.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.