Help, de fruitvliegjes rukken weer op

Susanne van Velzen
Hilversum

Het beestje is met het blote oog nauwelijks te zien, maar houdt de gemoederen meer bezig dan de opvolging van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en de situatie in Oost-Oekraïne bij elkaar. De drosophila melanogaster, beter bekend als het fruitvliegje is hot.

Twee columns in de krant over de kolonie die sinds een paar weken in mijn prullenbak leeft, deden mijn mailbox ontploffen. Ik ben duidelijk niet de enige die gek wordt van de vliegjes die opstijgen uit de pedaalemmer en over mijn fruitschaal scheren. Lezers stuurden spontaan tips om het irritante insect in de val te lokken. Allemaal in de categorie ’maak zelf je fruitvliegjesval’. Sommigen begeleidt met een uitlegfilmpje. Mijn vensterbank stond de afgelopen weken vol met glazen potjes en plastic bakjes. Bedoeld om het fruitvliegje te elimineren. Met wisselend succes.

Johan Jansen uit Hilversum adviseert om een plat bakje te vullen met ongeveer 1 cm azijn, een half theelepeltje suiker en een druppel afwasmiddel. Helaas, ik heb er niet één fruitvliegje in zien drijven. Mijn keuken rook wel een paar dagen zuur.

Betty van Kooten uit Naarden raadt aan om een stukje rijp fruit in een leeg olijvenbakje te doen. ,,Prik een paar gaatjes in het deksel en je zal het beleven hoor’’, schrijft ze enthousiast. ,,En doe wat azijn in de afvoer als je op vakantie gaat, dan kunnen ze daar ook niet gaan feesten.’’ Ik trof twee fruitvliegjes op een restje banaan aan.

Joke van der Kamp zuigt de vliegjes gewoon op met de stofzuiger en kruimeldief. ,,Na afloop wel even de zuigmond afdekken met een stukje folie.’’ Volgens Joke zijn ze ook gek op oud stof boven op kastjes en boeken. Ai, ik moet ernstig aan de slag.

Sylvia Looman wijst me op een youtubefilmpje met huisvlijt. Knip een cirkel uit een vel papier, maak er een trechter van met heel klein gaatje onderin, hang die in een glas gevuld met een stuk fruit en wat zoet sap en verzwaar de trechter met een rolletje plakband. ,,Werkt bij mij perfect!’’, zegt Sylvia. Geen woord van gelogen. Ik tel na een uur al vier fruitvliegjes die helemaal de weg kwijt zijn. Een dag later zit het glas vol.

Nico Vink uit Hilversum botst in de winkel op de Fruit Fly Trap van Doctor Clean. Een plastic appel met lokvloeistof. Ik vind 7,95 euro te duur.

Muggen

Bij Blokker aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum is het schap met fruitvliegjesvallen alweer leeg. ,,Het gaat niet normaal hard dit jaar. Mensen worden er gek van. De muggen zijn ze inmiddels ook zat.’’

Schuin aan de overkant zit Gijsbrecht Groente en Fruit. Eigenaar Wim van Doorn zucht als het woord fruitvliegje valt. ,,Niet uit te roeien’’, waarschuwt hij. ,,Dit jaar zijn het er heel veel. Vocht en warmte, daar houden ze van.’’

Hygiëne

Ze leven maar twee dagen maar vermenigvuldigen zich wel ieder uur. Bewaar je fruit in de zomer in de koelkast, adviseert de groenteman. Ook in de keurige winkel van Van Doorn vliegen de fruitvliegjes rond. ,,Net als met hoofdluis, het heeft niets met hygiëne te maken. Een klein sneetje in een mango is al voldoende om een zwerm aan te trekken. Boven de 17 graden duiken ze op.’’

Het weerbericht belooft de komende dagen 25 graden. ,,Maak je borst maar nat.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.