Voetbalclubs alert en zeer voorzichtig

Henk van Maanen
Hilversum

Voetbalclubs in de regio reageren zeer verschillend op de twijfels over de veiligheid van kunstgrasvelden. „We moeten voorzichtig zijn met conclusies maar de waarschuwing ook serieus nemen”, zegt William Recker, de secretaris van FC Weesp.

De KNVB heeft woensdag de voetbalclubs geattendeerd op de uitzending van Zembla van woensdagavond, waarin werd gezegd dat de gezondheidsrisico’s van de ’rubberen kogels’ op de kunstgras onvoldoende is onderzocht.

SV Huizen heeft daar meteen op gereageerd met een bericht op de website en zal haar leden ook via dat medium op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen. Ook is er al contact geweest met de gemeente Huizen, vertelt vice-voorzitter Cor Lustig. „De gemeente zal nader onderzoek doen en ons daarover zo snel mogelijk berichten.”

Zorg

Bij die club wordt om meerdere redenen met enige zorg naar de uitkomst gekeken. Vanwege een engerlingprobleem zijn immers net als bij buurman De Zuidvogels natuurgrasvelden afgekeurd. „Als alle informatie van de gemeente is verwerkt zullen wij die zelf uiteraard ook op een rijtje zetten en dat op onze website vermelden”, aldus Lustig.

„Toen bij ons de drie kunstgrasvelden werden aangelegd werd er ook al gesproken over de gezondheid. De velden hebben toen een andere toplaag gekregen. Die velden zijn redelijk versleten. Een van die velden is inmiddels voorzien van een nieuwe toplaag en die is gebaseerd op autobanden”, zegt de FC Weesp-secretaris. Ook hier geldt dat er contact is tussen gemeente en voetbalclub, net als in Soest.

„Misschien gelukkig, maar in Soest zijn we niet rijkelijk bedeeld met kunstgrasvelden”, zegt voorzitter Ries de Jong van SO Soest.

„Bij ons gaat het om een veld, het hoofdveld, en dat wordt wel frequent gebruikt. Reacties van bezorgde ouders of spelers hebben wij nog niet ontvangen. Vorige week hebben wij nog contact gehad met de gemeente over kunstgras. Onze wens is om in de toekomst een extra veld aan te leggen en als alternatief is toen gesproken over kurk en kokos.”

Sliding

Rens Muller, een betrokken ouder en voetballend lid van de Bussumse club BFC zal na de Zembla-uitzending van woensdag 5 oktober zeker op een andere manier het veld op gaan. „Mijn spel is deels gebaseerd op een sliding en ik denk dat ik me wel zal inhouden”, meldt hij. „Liever een brandwond dan kanker.”

Hij heeft zich nooit gerealiseerd dat er 20.000 vermalen autobanden op een voetbalveld liggen. „Het heeft mij zeker aan het denken gezet dat de KNVB zelf voor haar kunstgrasvelden kurk heeft gebruikt, dat is een teken aan de wand.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.