’Nieuwbouw enige optie voor Rosa Spier Huis’

© Archieffoto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Eddie de Paepe
Laren

In 2018 verhuizen naar de geplande, twee keer zo grote nieuwbouw aan de Hector Treublaan in Laren is de enige manier waarop het Rosa Spier Huis op de langere termijn kan overleven.

Dit stelde directeur/bestuurder Karin Annaert deze week in de raadscommissie ruimte & infrastructuur. Op de agenda stonden vragen van het CDA, die al op 28 september door wethouder Ton Stam in de raad waren beantwoord. Een zestal insprekers, allen gekant tegen het nieuwbouwplan, had zich voor dit agendapunt gemeld.

In antwoord op vragen van raadsleden benadrukte Annaert dat renovatie van het bestaande - in 2005 afgekeurde - gebouw aan de Esseboom ’een gepasseerd station’ is. Verder meldde zij dat dat in november een omgevingsvergunning bij de gemeente wordt aangevraagd. ,,Aan de detailtekeningen wordt nog gewerkt: het bouwplan is bijna gereed.” Annaert benadrukte dat de bewoners (via de cliëntenraad), de zeventig medewerkers (via de ondernemingsraad) en de ruim dertig vrijwilligers bij het hele traject betrokken zijn geweest.

Het Rosa Spier Huis groeit van zeventig naar 130 appartementen. ,,Maar wij blijven doen waartoe wij op aarde zijn. De verpleeghuisfunctie, wonen, zorg en culturele functie blijven.” Wat ook blijft is de ballotage van nieuwe bewoners. Volgen de statuten mogen alleen professionele kunstenaars of ’kunstgerelateerde’ wetenschappers worden toegelaten.

Wachtlijst

Met de uitbreiding wil het Rosa Spier tegemoet komen aan de vraag naar zorgappartementen. Momenteel staan er 290 mensen op de wachtlijst. ,,Verder is voor een 24/7-organisatie een bepaalde schaalgrootte nodig om te kunnen overleven.”

Omdat het Rosa Spier niet het hele project zelf kan financieren wordt de nieuwbouw in tweeën gehakt. De Huizer projectontwikkelaar Slokker neemt de bouw van appartementen voor mensen met een lichte zorgvraag voor zijn rekening. Die worden vervolgens voor een langere periode (minimaal vijftien jaar met een optie op eenzelfde periode) aan het Rosa Spier Huis verhuurd. De Larense zorginstelling start in mei volgend jaar met de verhuur van álle toekomstige woningen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.