Zeilweek met koninklijk randje

Piet Hein.© studio kastermans/ronald smeenk

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Het geroezemoes in het gebouw van de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht (KWVL) doet meer denken aan de sfeer van een corporale studentensociëteit dan aan een sportkantine.

Groepen heren op leeftijd drinken wat met elkaar, terwijl hun dikke slierten sigarenrook speels over het terras aan de Loosdrechtse Plassen kringelen. Toch is de watersportvereniging het decor van de tiende Pampus Easy Week, een zeilwedstrijd die zoals de naam al zegt behoorlijk ontspannen verloopt.

Het pronkstuk is het jacht Piet Hein, dat de hele week bij de haven ligt. Aan het begin van iedere middag mogen genodigden vanaf het dek kijken hoe 50 Pampussen anderhalf uur tegen elkaar racen op de plassen. „Dat gebeurt uiteraard aan de hand van een gentlemen’s agreement, anders eindigt het in een splinterfestijn door de grote hoeveelheid boten”, vertelt een van de organisatoren Bob Heineke. „Dit is geen week waarin deelnemers drie wedstrijden per dag willen beuken. Gezelligheid staat voorop, de week is uniek en sluit vooral aan bij de klassieke manier van zeilen voor 65-plussers”, vertelt de Loosdrechter terwijl achter hem de indrukwekkende Piet Hein de KWVL binnenvaart.

Het jacht, vernoemd naar de beroemde zeevaarder, werd in 1937 als huwelijksgeschenk gegeven aan Prins Bernhard en Prinses Juliana. Drie keer per dag mogen dertig mensen mee voor een vaartocht. Een ideaal pronkstuk om de jubileumeditie van de Loosdrechtse zeilweek nog wat meer cachet te geven, denkt ook organisator Marco Brocken. „We verzinnen ieder jaar iets leuks. Nu laten we woensdag onze eigen Piet Hein ’s avonds optreden, dat lijkt ons wel mooi bij de boot passen.” Want ook dat is de Pampus Easy Week. De hele week staat nog bol van de diners, borrels en tuinfeesten waardoor het Loosdrechtse evenement al jaren zeer in trek is bij een vaste club. „Dit jaar waren de zeilboten binnen anderhalve dag uitverkocht”, weet Heineke. Het doet de Loosdrechter denken aan een vermakelijke parallel. „Eigenlijk zijn wij in dat opzicht de Beyoncé van de zeilevenementen.” Vrijdag is het zeilevenement in Loosdrecht afgelopen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.