Verbroedering bij ’t Perronnetje [video]

Hilversum

Een beetje aarzelend stapt de jongen af op het groepje mensen op het Oosterspoorplein achter het station in Hilversum.,,Is dit de demonstratie?”

Percey en Maud Zandvliet uit Loosdrecht keren zich meteen naar hem om ,,Nee, dit is een mars. Een protestmars.”

Het moet deze donderdagavond een vreedzame avond worden. Bedoeld om onderneemster Gilly Emanuels van ijssalon ’ t Perronnetje een hart onder de riem te steken nadat ze belaagd is door hangjongeren voor haar zaak aan de Kleine Drift. Percey kijkt in het avondzonnetje, lacht en constateert tevreden dat het mooi weer is om een ijsje te gaan eten. Rond kwart voor zeven wandelt het bonte gezelschap van een man of veertig richting de Kleine Drift.

Nadat het filmpje uitlekte waarop te zien is hoe jongens racistische taal uitslaan naar Emanuels, werden spontaan twee evenementen op Facebook aangemaakt om de Hilversumse te steunen door ijs bij haar te gaan eten.

De politie rijdt een paar keer langs de kleine stoet. Er valt onderweg geen onvertogen woord. Bij Calvin Rosario, samen met Huggy Thomas de initiatiefnemer van de spontane actie, knapte er iets toen hij zag hoe Emanuels zich in haar eentje met een stok moest verdedigen tegen de jongens die haar kankernegerin noemden. ,,Deze vrouw moet voelen dat ze niet alleen staat.” Marjorie Fernandez is uit Rotterdam naar Hilversum gekomen. Van twee blanke Nederlandse jongens krijgt ze een ijsje aangeboden. ,,Fantastisch. Ik woon in Spangen in een hele gemêleerde buurt. Er is nooit gedoe. Iedereen leeft vredig met elkaar. Als ik met mijn boodschappen sjouw word ik meteen geholpen door jongens.”

Voor de ijsbalie van ’t Perronnetje staat al snel een lange rij. Bijna beduusd schept Gilly de bakjes vol. Ook stand-up comedian Howard Komproe staat in de zaak. ,,Heerlijk ijs. Sinaasappel met gember en citroen basilicum. Ik ben hier niet om op de barricade te gaan, ik kom een ijsje eten om iemand te steunen.”

Wethouder Wimar Jaeger heeft net een Surinaams broodje gegeten. ,,Haar vlierbessenijs is ook top.” Rond acht uur staan zo’n honderd mensen in en voor de zaak. Calvin Rosario kijkt trots om zich heen. ,,Dit is wat ik wilde.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie