Werkstraf voor man uit Soest voor hennepdrogerij

Jurgen Swart
Soest

De 35-jarige Ischmael I. uit Soest is woensdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot 120 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter verklaarde I. schuldig aan het bezit van bijna 10 kilo hennep die is gevonden in een pand in Soest.

I. vertelde dat zijn leven kapot is gemaakt door de vondst van de hennep. Hij was eigenaar van horecazaak Alanya aan de Soesterbergsestraat in Soest, een etablissement waarover al langer klachten van overlast waren.

Alle vergunningen van dit bedrijf zijn door de burgemeester Rob Metz ingetrokken na de vondst van de hennep.

Twee jaar geleden vond de politie de hennepdrogerij in een pand aan de Weegbreestraat. Op beelden is te zien dat I. regelmatig het pand binnen loopt. Hij was de tussenpersoon bij de makelaar. I. heeft eerst gezwegen maar nu vertelde hij dat hij het pand gebruikte om zijn geheime liefde te ontmoeten.

I. vertelde dat hij zakelijk is geruïneerd door deze strafzaak. Hij had geen strafblad, maar hij zit op dit moment wel in voorarrest voor een andere verdenking. Hij wordt verdacht van het medeplegen van een gijzeling in Soest en Amersfoort in juli. Drie weken geleden is hij daarom aangehouden en dit onderzoek loopt nog.

De officier van justitie vond dit onverwachte liefdesverhaal ongeloofwaardig. Advocaat Cem Polat betoogde dat er geen bewijs was dat de Soester iets wist van de hennep. Maar de rechter nam de eis van de officier over. Advocaat Polat kondigde direct aan dat hij hoger beroep aantekent tegen de straf,

Het stukje Soesterbergsestraat waar het eethuis Alanya gevestigd is, is al jaren een bron van klachten.

De gemeente Soest wil er het liefst woningen bouwen. Na het intrekken van de vergunning, mocht het eethuis alleen nog aan huis eten bezorgen. De eigenaar zei daar niet van te kunnen leven.

Daarom deed hij een nieuw verzoek om het restaurant en het terras weer te mogen openen. Het kwam tot een kort geding, en vorige maand gaf de rechter burgemeester Metz gelijk.

De rechter vond de ernst en de hoeveelheid van de klachten voldoende om de vergunning te weigeren en oordeelde dat het woon- en leefklimaat in de buurt zwaarder moest wegen dan het financiële belang van de eigenaar van Alanya.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.