Omroeppensioen nadert rode lijn

Ronald Frisart
Hilversum

Omroeppensioenfonds PNO Media nadert de gevarenzone nu de dekkingsgraad in oktober is gedaald naar 101,9 procent. Tegenover elke euro verplichtingen staat 1 euro en krap 2 cent aan vermogen. De grens ligt bij een dekkingsgraad van 104,2 procent. Zakt een fonds aan het einde van het jaar daaronder, dan moeten de pensioenuitkeringen en de opbouw van rechten worden verlaagd.

Een geluk voor mensen met een omroeppensioen (en werknemers die daaraan nog bouwen) is dat in 2015 nieuwe regels gelden. Voortaan is niet meer de dekkingsgraad op 31 december maatgevend, maar de dekkingsgraad over de twaalf voorafgaande maanden (in dit geval dus over heel 2014).

Tot en met oktober staat dat cijfer voor PNO Media op 105,4 procent. Zou het dekkingspercentage deze maand verder zakken naar 100 procent en daar in december blijven hangen, dan komt het 12-maandsgemiddelde eind december uit op 104,5 procent, nog net boven de rode streep dus.

Zou het deze en volgende maand nog slechter gaan en zou het gemiddelde inderdaad onder de 104,2 procent zakken, ook dan bieden de nieuwe regels soelaas. Er moet dan wel gekort worden, maar die tegenvaller mag over maximaal tien jaar worden uitgesmeerd.

In april vorig jaar moest PNO Media de bruto pensioen in één keer met 3,4 procent verlagen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.