Proef ruiterpenning succes

Hans van Keken
Soest

De pilot waarbij Warmbloed Paardenfokvereniging Eemland (WPE) de uitgifte van ruiterpenningen van de gemeente Soest overneemt lijkt geslaagd. Het aantal verkochte penningen is met tweehonderd meer dan verdubbeld.

Fors meer dan de circa tachtig die eerder jaarlijks door de gemeente werden uitgegeven. Daarbij telt vast ook mee dat de prijs (37,50) minder dan de helft is van de tachtig euro die een penning eerder kostte. Ed Rijnja van de WPE is met de tweehonderd ruiterpenningen al dik tevreden, al hoopt hij dat nog meer ruiters deze nu relatief goedkope penning via de WPE kopen. Rijnja schat dat er zo’n 450 paarden in en om Soest leven, waarvan er zeker zo’n driehonderd regelmatig door de Soester bossen draven.

Veel ruiterpaden

Soest is een gemeente met relatief veel ruiterpaden. Met zo’n penning had je vergunning om met een paard over de ruiterpaden in Soest te rijden. Al moet daarbij wel gezegd dat de gemeente amper tot niet controleerde op het in bezit hebben van zo’n penning.

,,De ruiters spreken elkaar er nu ook op aan. Dat zagen we zaterdag, toen we voor het eerst zelf gingen helpen met het schoonhouden van de paden”, aldus de Soester. ,,Er waren meer dan veertig mensen die meehielpen, het was leuk, met een borreltje achteraf. Wethouder Van Berkel kwam ook nog. Ze benadrukte hoe bijzonder het is dat een vereniging taken van de overheid overneemt.”

Van het geïnde geld worden, na aftrek van tien euro voor de WPE dat onder meer opgaat aan administratie de ruiterpaden mede onderhouden. Dat gebeurt door de gemeente Soest. ,,Paden slepen, paden worden aangepakt. En voor de rest doen we leuke dingen ervan, wedstrijden, een feestavond. We zijn een gezelligheidsvereniging”, aldus Rijnja.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.