Opinie: Freek Ossel komt sterk uit de startblokken in Wijdemeren

Ronald Frisart
Wijdemeren

,,Fijn om in uw midden te zijn als nieuwkomer.’’ Bescheiden en vriendelijke woorden van Freek Ossel bij zijn eerste openbare optreden als burgemeester van Wijdemeren. De volgende uren liet hij ten overstaan van de raadscommissie bestuur en middelen blijken dat hij formeel weliswaar ’waarnemend’ burgemeester is, maar dat hij niet is gekomen om louter op de winkel te passen. Hij wil dingen dóén.

Een van de onderwerpen waarbij dat zichtbaar werd, was voor Ossel een makkie: het ’Plan van aanpak’ waarmee het gemeentelijke apparaat moet worden versterkt. Processen moeten verbeterd, ambtenaren bijgeschoold. De noodzaak daarvan toonde bureau Rijnconsult aan in een onderzoeksrapport. De acht ton die het project gaat kosten ’is een plas geld’, aldus Ossel, dus moet het goed worden besteed.

Op de vraag wat hij zelf van de operatie vindt, zei hij: ,,Wat kun je zeggen na vier dagen? Toch wel iets. Na vier dagen constateer ik dat dit inderdaad nodig is. Rijnconsult ken ik goed, want ik heb zelf ook zo’n achtergrond.’’ Daar sprak de voormalige consultant van adviesbureau Berenschot. Hij zei ook dat hij ’de voortgang (van het project, red.) met u zal delen’, dat het college in de gaten zal houden of alles goed verloopt, dat ’ik niet op de stoel van de managers ga zitten maar wel een rol zal spelen in de strategische processturing’. Tijdens een schorsing van de vergadering bleken commissieleden erg tevreden over Ossels benadering. ,,Wel bijzonder, een burgemeester die meteen verantwoordelijkheid naar zich toe haalt’’, had Jan Willem Nienhuis (CDA) al voor de onderbreking opgemerkt.

Ook de vraag of raadslid Vuyk inzake bestemmingsplan Horstermeer de integriteitscode heeft geschonden pakte Ossel voortvarend op. Nog vóór de zomervakantie gaat hij met de fractievoorzitters praten: moet er een onderzoek komen? En hoe dan? Daarmee staat eigenlijk wel vast dat dat onderzoek er komt.

Broertjes

Voorts zei Ossel: ,,We gaan daarover ook dingen naar buiten brengen’’. Dat klinkt toch heel anders dan zijn Hilversumse ambtgenoot Pieter Broertjes, die integriteitsonderzoeken het liefst stillegt als daarover iets wordt gepubliceerd - dezelfde Broertjes die zijn vooronderzoek naar raadslid Hans Roos heeft afgerond, maar erover zwijgt als het graf, ook nadat is besloten dat er een vervolgonderzoek komt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.