'Geen sprake van dat Meander ziekenhuis in Baarn sluit'

Joost Reijnders
Baarn

,,Er is geen sprake van dat het ziekenhuis in Baarn gaat sluiten, absoluut niet.’’ Dat verzekert directeur Frank de Reij van Meander Medisch Centrum (MMC). Wel gaat er een en ander veranderen in Baarn, zoveel is al duidelijk, maar pas in september wordt bekend hoe Meander in Baarn een efficiencyslag zal gaan maken.

De Reij: ,,Nu is het nog zo dat in Baarn per nacht vier à vijf mensen opgenomen zijn, bijvoorbeeld na een orthopedische ingreep, waardoor ze een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Dat gaat verdwijnen, die voorziening gaat naar Amersfoort. Operaties in dagbehandelingen gaan absoluut door. We gaan in Baarn zelfs meer doen, bijvoorbeeld kaakoperaties, KNO-operaties en plastische chirurgie, wat nu in Amersfoort wordt gedaan.’’

In Baarn ontstond afgelopen najaar onrust over de medische zorg toen bekend werd dat Meander uit kostenoverwegingen bestuurlijk wilde fuseren met Tergooi ziekenhuizen, met vestigingen in Hilversum en Blaricum. Dat werd overigens weer snel afgeblazen.

Verschuivingen

Wel verzekerde een woordvoerder van MMC dat er in ieder geval in Baarn niets in de zorg zou veranderen:

'Verpleegafdelingen blijven op dezelfde tijden als nu open en ook de poliklinische spreekuren gaan er gewoon door.Op de langere termijn kunnen er verschuivingen gaan plaatsvinden. Maar we gaan de mensen in Baarn daar tijdig over informeren. We weten van de gevoeligheid die daar onder de inwoners heerst door de historie (met het verdwijnen van het zelfstandig ziekenhuis Molendael, red.). Daar zullen we zeker zorgvuldig mee omgaan’.

Gevreesd

Nog geen half jaar later kondigt het MMC toch veranderingen aan, zij het niet zo rigoureus als eerder werd gevreesd. De plannen worden nu uitgewerkt, en in september zal duidelijk zijn wat de gevolgen voor het personeel zijn.

De Reij: ,,We doen dit niet om terug te gaan in banenaantal, het is volledig bedoeld om de zorg zo efficiënt mogelijk in te richten. Ik verwacht overigens niet dat er meer mensen zullen komen te werken in Baarn.’’

Baarn is nu al grotendeels een ’kantoortijdenlocatie’ en is in de weekeinden gesloten. Voor de spoedeisende hulp moesten Baarnaars al veel langer uitwijken naar de ziekenhuizen in Amersfoort, Hilversum of Blaricum.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.