Mooi Gooi: Het voorjaar begint met ooievaars in Eemnes

Foto: Studio Kastermans/Majorie Meinema

Tamar de Vries
Eemnes

Goed nieuws vanuit Eemnes. Bij de Theetuin zijn de ooievaars weer neergestreken op het nest. Half maart was er nog maar een ooievaar, inmiddels is ook de tweede gearriveerd. Op de foto maakt het mannetje duidelijk dat hij met het vrouwtje wil paren.

Ronald Koekkoek, mede-eigenaar van De Theetuin, vertelt dat er al een aan het broeden is.

Als de vogels elkaar de liefde verklaren maken ze dat duidelijk door hevig geklepper met de snavels. Volgens kenners zijn ooievaars niet trouw aan elkaar, maar trouw aan het nest.

Vorig jaar slaagden de Eemnesser ooievaars van De Theetuin er voor het eerst in een jong groot te brengen. In 2013 gingen de drie kuikens dood. Niet vanwege het koude weer, maar omdat de ouders waarschijnlijk te onervaren waren.

Koekkoek volgt de ooievaars op de voet. ,,Het nest is in 2012 neergezet, want we zagen vaak ooievaars overvliegen en vonden het leuk als ze hier gingen broeden’’, zegt hij. Uit informatie van Stork, de Stichting Ooievaars Research en Know how, blijkt dat het eerste broedpaar in 2013 waarschijnlijk een ander paar is dan dat er vorig jaar en dit jaar in Eemnes broedt. ,,Van het eerste paar waren ze allebei geringd. Vorig jaar en dit jaar is het vrouwtje niet geringd. Het mannetje wel. Van het vrouwtje kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het dezelfde is.’’ Koekkoek geniet van de reacties van de Theetuingasten op de ooievaars. ,,We hebben hier vogelaars met van die gigantische telelenzen en die weten ook veel over de vogels. Maar er komen ook Amsterdammers langs. ’Kijk, een reiger roept er dan weleens iemand’.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.