Op Noordschil geen luxe villa's in ’t groen

Joost Reijnders
Baarn

Eindelijk komt er schot in de zaak. De gemeente Baarn en investeerder W&F gaan plannen uitwerken voor woningbouw op de Noordschil. Woensdag bespreekt de gemeenteraad het plan van aanpak voor de woningbouw.

Twintig hectare grond, waarvan de helft van de gemeente en de andere helft van W&F Investments, het investeringsbedrijf van ondernemer Frits Kroymans. Tien jaar geleden al wilde de investeerder er aan de slag, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Nu het beter gaat, wil het bedrijf de plannen weer oppakken. Maar de omstandigheden zijn inmiddels wel veranderd en daarover zullen W&F en de gemeente het eens moeten worden.

De gemeente ontwikkelt zelf niet, dat doen ontwikkelaars en woningbouwcorporaties. De gemeente bepaalt de randvoorwaarden. Tot 2030 moet Baarn zeker duizend woningen bijbouwen om aan de vraag te voldoen.

In de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente in 2010 met W&F sloot, is sprake van een relatief open structuur, veel groen en ruime kavels. En dan vooral gericht op het middeldure en dure koopsegment. Wat de gemeente betreft is dat van de baan. Ook in Baarn is grote behoefte aan sociale huurwoningen en aan woningen net daarboven. Veel meer dan aan dure koopwoningen. De gemeente wil dat op de Noordschil tussen de 270 en 350 woningen gebouwd worden, waarvan 30 procent sociale huur, plus een aanzienlijk deel in de goedkope koopsector (tot max 220.000 euro v.o.n) en daarnaast iets duurdere vrije sectorhuurwoningen, maar met een maximale huur van 850 euro. Dus geen villa’s op ruime kavels in het groen.

Afgezien daarvan zijn er nog wat hobbels te nemen. Want wat te doen met de hoofdgas- en drinkwaterleidingen? Verplaatsen lijkt verstandig, maar wat de financiële consequenties daarvan zijn is nog niet bekend. En hoe zit het met de gezondheidsrisico’s van het wonen in een wijk pal langs de drukke A1?De gemeenteraad wil de gezondheidsrisico’s zo laag mogelijk houden. De resultaten van het onderzoek naar de risico’s zijn voor de zomer bekend. Het college wil juli volgend jaar beginnen met de bestemmingsplanprocedure.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.