Hoofdpijndossiers Baarn nog niet opgelost
De voormalige garage van Kooij.© Joost Reijnders
Een fractie in verwarring: oppositiepartij PvdA in de gemeenteraad van Baarn heeft vragen bij het ’afhechten van lastige dossiers’, zoals het college van b en w dat deze week formuleerde. Er zijn twee flinke hoofdpijndossiers waarmee het in maart aangetreden college van VVD, CDA, D66 en CU/SGP aan de slag is: de Kooijhoek, het al jaren leegstaande garagecomplex en het gasverdeelstation.
De gemeente heeft toegestaan dat een woon-zorgcomplex op te korte afstand is gebouwd van dat gasverdeelstation, en is daarvoor door de Raad van State op de vingers getikt.
Er zijn twee opties: het woon-zorgcomplex De Wiekslag afbreken, of - en die kant gaat het op - het uit de jaren zestig van de vorige eeuw daterende gasstation verplaatsten. Wethouder Erwin Jansma (VVD), meldt dat de gesprekken met Gasunie en Stedin weer zijn opgepakt. ,,Ik hoop dat we er dit najaar nog uitkomen", zegt hij. Voor de PvdA is dat niet helder genoeg.
Fractievoorzitter Mark Eijbaard: ,,Als het college zegt dat het de zaak wil ’afhechten’, dan wekt dat de indruk ze een soort van oplossing hebben. Ik heb hier toch wel een onderbuikgevoel bij, dat ze de zaken iets te rooskleurig voorstellen. Ik vrees dat ze er namelijk nog niet uit zijn. De vorige D66-wethouder zei dat het twee miljoen zou kunnen gaan kosten. Op het moment dat we geld moeten gaan uitgeven, zal het college ambities op de lange baan moeten schuiven. We willen goed geïnformeerd worden, dit is me nog wat te vaag.’’
Kooijhoek
Ook over het hoofdpijndossier de Kooijhoek is nog geen duidelijkheid, zo blijkt. Voor de vroegere garage Kooij aan de Eemnesserweg en het Laanplein erachter was een ambitieus plan met woningbouw, supermarkten, een parkeergarage. Maar ontwikkelaar en gemeente bestoken elkaar nu met miljoenenclaims.
Wethouder Jansma: ,,Er is nog steeds geen overeenstemming met de ontwikkelaar. We laten nog dit jaar een second opinion uitvoeren over de juridische kant van de zaak. Wij vinden dat de ontwikkelaar de terugkoopverplichting niet is nagekomen. ’’
De garage werd jaren geleden voor meer dan de marktwaarde gekocht van de ontwikkelaar, zodat die de financiële armslag had om het plan uit te werken. Daarna zou hij het pand terugkopen. Het plan is nooit van de grond gekomen en de verkrottende garage is nog steeds van de gemeente.