Huizen geschokt over dood Izaak Kos

Griekenland verlaagt btw in de horeca© ANP

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Huizen

Grote verslagenheid in Huizen. De bekende horeca-ondernemer Izaak Kos is op 63-jarige leeftijd overleden.

,,Een dorpsbepalende figuur. Gedreven en betrokken bij talloze activiteiten. Met zijn Oranjecafé het Wapen van Huizen heeft hij het dorp op de kaart gezet. Dat hij nu in één keer is weggevallen is een schok’’, zegt Han Landman van de schoenenzaak aan de Lindenlaan en oud-voorzitter van winkeliersvereniging Hart van Huizen.

Het Wapen van Huizen aan de Naarderstraat is vanwege Kos’ overlijden tijdelijk gesloten. ,,Izaak Kos was sociaal, aardig, geen poeha, maar een doener. Bij jong en oud welgezien. Een groot verlies. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw en kinderen’’, zegt Landman.

Ook op de Facebookpagina van het Wapen van Huizen stromen de reacties binnen. Van ’je was een topman’ en ’rust zacht’ tot ’Huizen heeft een icoon verloren’ en ’weer een goede Huizer heengegaan’. Kos was voetbalgek en Oranjefan. Tijdens voetbalkampioenschappen en Koninginnedag was het Wapen uitbundig opgetuigd tot Oranjecafé.

Naar eigen zeggen was hij in 1988 zelfs de eerste in Nederland met een Oranjecafé. Tijdens het wk van 1994 in de VS prijkte een enorm Vrijheidsbeeld op het dak. Kos haalde de wereldpers. Een Amerikaanse televisiezender kwam over de vloer voor opnamen. Kos was nierpatiënt, maar vond het heerlijk om achter de bar te staan. ’Dat is mijn leven’, vertelde hij vaak. In 2007 stond zijn vrouw Gerda haar nier voor hem af, in een driehoeksruil met een andere nierdonor.

De uitvaart is donderdag, met om twee uur afscheid in het Wapen van Huizen en aansluitend de begrafenis op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan Naarderstraat. Dinsdagavond is er van 19.30 tot 20.30 uur in uitvaartcentrum Rebel gelegenheid om te condoleren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.