Onderzoek naar integriteit Wijdemeers raadslid Vuyk start nu snel

Ronald Frisart
Wijdemeren

Op korte termijn gaat burgemeester Freek Ossel samen met een extern bureau onderzoeken of het Wijdemeerse raadslid Martin Vuyk (Onafhankelijk Liberaal) de integriteitscode voor volksvertegenwoordigers heeft geschonden of niet. Dat verklaarde Ossel donderdagavond ten overstaan van de gemeenteraad.

Alette Zandbergen en haar fractie De Lokale Partij én Vuyk en zijn fractie Onafhankelijk Liberaal en hadden om het onderzoek gevraagd. De aanvoerders van de andere fracties hebben dat gehonoreerd.

De fractieleiders van de niet direct betrokken partijen vormen een klankbordgroep voor de burgemeester. In september is het onderzoek klaar. „De uitkomst gaan we openbaar maken”, aldus Ossel.

Aanleiding tot het onderzoek is Vuyks gedrag inzake het bestemmingsplan Horstermeerpolder. Zelf woont hij daar en hij heeft tegen het bestemmingsplan een zienwijze ingediend. Daarin stelt hij dat het ten onrechte dingen legaliseert die zijn buren gedurende een reeks van jaren hebben gedaan in strijd met de wet- en regelgeving.

Zijn zaak bepleitte hij in januari bij een uit raadsleden bestaande hoorcommissie. Zelf lid van die commissie had Vuyk tevoren inzage in de ambtelijke reactie op zijn bezwaren. Andere bezwaarmakers moeten het altijd zonder zulke voorkennis doen.

Alette Zandbergen (De Lokale Partij) stelde de zaak eerst achter de schermen aan de orde, vervolgens in het openbaar. Eerder al liet Vuyk weten dat ook hij graag een onderzoek wil, aangezien hij evan overtuigd is dat dat hem van alle blaam zal zuiveren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.