Weesper raadslid start hulpactie voor Yezidi's in Irak

Yezidi's in een opvangkamp in Zakho, aan de Turks-Iraakse grens. Foto: Epa

Yezidi's in een opvangkamp in Zakho, aan de Turks-Iraakse grens. Foto: Epa

Tamar de Vries
Weesp

Het Weesper WSP-raadslid Hawre Rahimi (35) heeft een hulpactie opgezet om gevluchte Yezidi’s in Irak te helpen. Het motto van zijn actie is ’Vervolgd-Verjaagd-Ontheemd’.

Op Facebook heeft Rahimi een community Help-Yezidi-Koerden gevormd, die inmiddels 230 sympathisanten heeft.

Het gaat er Rahimi, zelf van Koerdische afkomst, niet om of de vluchtelingen Yezidi’s zijn of christen, moslim of niet-gelovig. Hij heeft aan den lijve ondervonden wat het betekent om vluchteling te zijn. Hij is zelf in 1987 in Sardasht ternauwernood ontkomen aan een gifgasaanval, tijdens het bewind van de Iraakse dictator Saddam Hoessein en met zijn ouders naar Nederland gevlucht. ,,Als je gevlucht bent omdat anderen je willen vermoorden en onrecht aandoen, heb je hulp nodig, ongeacht je achtergrond’’, zegt Rahimi. ,,En als ik met mijn achtergrond en mijn netwerk in Nederland niets zou doen, wie dan wel?’’

Half augustus kwamen de Yezidi’s wereldwijd in het nieuws, toen een grote groep mensen vluchtte voor de acties van Islamitische Staat (IS) in Irak. Onder erbarmelijke omstandigheden waren ze het gebergte Sinjar ingevlucht. Sinjar is een kale berg, waar de vluchtelingen in de hitte, zonder eten, drinken, onderdak en andere voorzieningen opeengepakt zaten. Een deel van de vluchtelingen is nu weliswaar in veiligheid in de Koerdisch-Irakese stad Erbil, maar er zitten nog steeds honderden mensen in het Sinjar-gebergte.

Provisorisch

De vluchtelingen in Erbil zitten in provisorische opvangkampen of wonen in leegstaande, in aanbouw zijnde flatgebouwen.

Rond het geloof van de Yezidi’s heerst de misvatting dat zij de islam aanhangen. Het yezidisme is een van de oudste geloofovertuigingen in de wereld die elementen uit andere religies in zich verenigt. Het is een mix van verschillende godsdiensten zoals christendom, islam en zoroastrisme. Iemand kan zich niet bekeren en Yezidi worden. Je wordt als Yezidi geboren.

Rahimi heeft een rekening bij de ASN-bank geopend waar mensen geld op kunnen overmaken. ,,Het gaat niet om de hulpgoederen en de huisraad. Spullen zijn er in overvloed, maar geld voor het transport ernaartoe, dat is wat nodig is’’, vertelt de Weesper. Rahimi’s bedrijf Cynax, dat ict-oplossingen biedt voor onder andere voorraadbeheer, heeft hij contacten waardoor hij weet waar bruikbare spullen te vinden zijn. ,,Ik heb gigantisch veel contacten met mensen van wie ik hoor ’daar en daar staan al twee jaar voorraden waar niets mee gedaan wordt, misschien kun jij er iets mee’. Ik kan mij dus beter bezighouden met het transport erheen. Ook weer dankzij mijn gigantische aantal contacten dat ik daar heb, weten de gevers dat het op de goede plek terecht komt. Ik wil het transport zelf begeleiden. Het liefst ga ik meteen op pad, want er is dringend hulp nodig. Er zijn 600.000 vluchtelingen in het gebied.’’ Rahimi krijgt veel respons via de community op Facebook. Aan geld heeft hij 4600 euro opgehaald. ,,Enorm blij ben ik dat Rotary Weesp-Vechtstreek Noord garant staat voor 1000 euro, dat ik kan gebruiken voor het transport.’’

IBAN: NL84ASNB0708878075

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.